U Virovitici obilježena devetnaesta obljetnica Dana HVIDR-e Republike Hrvatske

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Udruga hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDR-a) na prigodnoj je svečanosti koja se održala u Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije proslavila 19. obljetnicu osnutka. Na svečanosti kojoj su između ostalih nazočili i saborski zastupnik…Udruga hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDR-a) na prigodnoj je svečanosti koja se održala u Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije proslavila 19. obljetnicu osnutka. Na svečanosti kojoj su između ostalih nazočili i saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić, župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić, zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Zdravko Dijaković, gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin te brojni načelnici općina iz Virovitičko-podravske županije i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, prisutnima se je prvi obratio predsjednik HVIDR-e Virovitičko-podravske županije Nened Križić.

U svom govoru on se je ponajviše osvrnuo na brojne aktivnosti koje je županijska HVIDR-a odradila te od budućih projekata posebno naglasio izdavanje knjige „20 godina poslije zločina” istaknuvši da Virovitičko-podravska županija broji čak 69 civilnih žrtava zločina koji su počinjeni za vrijeme Domovinskog rata od strane pobunjenih Srba i njihovih pristalica.
Gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin istaknuo je potrebu da se djeci u školama više govori o Domovinskom ratu jer se sve češće javljaju oni koji taj rat hoće kriminalizirati i izokrenuti povijest te zaželio da Virovitica bude primjer ostalim gradovima u Hrvatskoj da branitelji i vlast mogu zajedno dok je župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić, u svom govoru, između ostalog, poručio da su njegova vrata za branitelje uvijek širom otvorena te da će se i dalje brinuti o dignitetu branitelja i Domovinskog rata.
Predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić naglasio je da je HVIDR-a udruga temeljena na svom statutu i aktima koji su u skladu sa pozitivnim zakonima RH i kao takva iznjedrila je i prvi Zakon o hrvatskim braniteljima.

Osvrnuo se je i na sve češću konstataciju da članovi HVIDR-e imaju privilegije te ustvrdio da stečena prava nisu privilegije i da mu je žao što neki zlonamjerni političari i novinari prolijevanje nedužne krvi i gubitak ekstremiteta te probleme psihičke naravi nazivaju privilegijama.
– Ustav RH jasno govori u svojim temeljnim odrednicama da je RH stvorena uz pomoć hrvatskih branitelja što mora biti sveto pismo svakoga tko obnaša vlast i mi moramo biti ti koji će upozoravati na one koji to ne čine – nedvosmislen je u svom govoru bio Josip Đakić i ustvrdio da bez branitelja ne bi bilo Hrvatske i to Hrvatske koja će unatoč želji nekih da se to ne dogodi uskoro, ostvariti davno postavljen cilj posljednjeg hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, a to je ulazak u Europsku uniju.
Na kraju se je osvrnuo i na slučaj uhićenja hrvatskog branitelja Tihomira Purde.
– Tihomir Purda sigurno nije slučajno uhićen baš sada jer je svaki tjedan prijašnjih godina prelazio granicu s Bosnom i Hercegovinom i nitko ga godinama nije dirao. Za nas ovaj slučaj se može riješiti samo na jedan način, a to je sloboda za čovjeka koji nije ništa učinio i iskreno se nadam da će to uskoro biti još jedna pobjeda hrvatskih branitelja, pravosuđa i politike nad onima koji našu samostalnost, slobodu i skori ulazak u Europsku uniju nikako ne mogu preboljeti.

virovitica.hr/vpz.hr

Skip to content