U Virovitici obilježena 24.obljetnica udruge “Prvi hrvatski redarstvenik”

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Virovitica je u nedjelju 3. kolovoza bila domaćin obilježavanja 24.obljetnice udruge “Prvi hrvatski redarstvenik”. Nakon okupljanja svih uzvanika u bivšem Domu hrvatske vojske slijedilo je prijem kod gradonačelnika Grada Virovitice Ivice Kirina te polaganje vijenaca na Spomen obilježje ispred Policijske uprave Virovitičko-podravske i sveta misa u Župnoj crkvi sv. Roka. Poslije mise je u bivšem Domu hrvatske vojske održana svečana akademija.
Udruga svake godine u drugim županijama obilježava dan osnivanja postrojbe, a ove godine je ta čast pripala Virovitičko-podravskoj županiji i gradu Virovitici. Pokrovitelji svečanosti bili su Ministarstvo branitelja, Virovitičko-podravska županija i Grad Virovitica. U ime Grada Virovitice na svečanosti je sudjelovalo zajedničko izaslanstvo na čelu s gradonačelnikom Ivicom Kirinom
5. kolovoza 1990. godine oko 1800 dobrovoljaca iz cijele Hrvatske, ali i dijaspore, okupile su se po prvi puta u Zagrebu čineći prvu oružanu postrojbu u Hrvatskoj. Upravo postrojbe iz sastava Prvog hrvatskog redarstvenika su već tijekom rujna 1990. suzbile pobunu dijela srpskog stanovništva na Banovini, a kasnije su sudjelovali u svim drugim akcijama i operacijama. Prema podacima Udruge prvi hrvatski redarstvenik, tijekom Domovinskog rata poginulo je ili nestalo 103 pripadnika prvih hrvatskih redarstvenika, među kojima je i prvi poginuli Josip Jović.

Skip to content