U Virovitici obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, udruga S.O.S. Virovitica, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova grada Virovitice danas (subota) na Gradskoj tržnici u Virovitici održali su javnu akciju podjele promotivnih materijala i informiranja građana, a štand je obišla i zamjenica gradonačelnika Virovitice Vlasta Honjek – Golinac.

– Poražavajuća je činjenica da broj ubijenih žena i dalje raste te da je prosjek ubijenih žena godišnje u Hrvatskoj između 20 i 25. U posljednjih 16 godina ubijeno je 346 žena, od toga je u 2017.godini ubijeno 15 žena, a ove godine u prvih 8 mjeseci ubijeno je 5 žena – kažu iz Udruge.

Ubijene žene su većinom dobne skupine između 31 i 50 godina, a ubijene su od strane svojih bliskih partnera. Najzastupljeniji oblik nasilja od strane muškaraca u obitelji je još uvijek fizičko nasilje, a potom slijedi psihičko nasilje.

– Istraživanja su pokazala da su muškarci počinitelji nasilja u postotku od 92%, a žrtve još uvijek nemaju odgovarajuću pravnu zaštitu – ističu iz Udruge dodajući kako je važno napomenuti da na jedno prijavljeno nasilje ide 10 neprijavljenih.

Obiteljsko nasilje jedan od najtežih oblika kršenja ženskih prava koje je još uvijek obavijeno velom šutnje, a s pravom možemo reći da je to i rodno uvjetovano nasilje jer najčešće pogađa žene.

Jedan od koraka borbe protiv nasilja nad ženama je osvještavanje javnosti o učestalosti nasilja te važnosti njegova suzbijanja za cjelokupnu zajednicu. Nasilje ostavlja dugotrajne fizičke i psihičke posljedice stoga se trebamo potruditi pomoći ženama koje su u nevolji.

Udruga S.O.S. Virovitica od samog osnutka 2000. godine ima SOS liniju za pomoć i podršku ženama žrtvama nasilja i razne vrste direktnog savjetovališta te potičemo žene koje proživljavaju bilo koji od oblika nasilja da nam se obrate svakim radnim danom od 8 – 20 sati putem telefona 033 721 500. (icv,hr, sosvt.hr; foto: M. Lukačić i M. Bašić)

Skip to content