U Virovitici obilježen Dan oslobođenja prve vojarne u neovisnoj Hrvatskoj

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

U nazočnosti saborskog zastupnika i predsjednika HVIDR-e Josipa Đakića, zamjenika župana Virovitičko-podravske županije Zvonimira Koića, gradonačelnika Grada Virovitice Ivice Kirina, načelnika brojnih općina, zapovjednika koji su sudjelovali u oslobađanju vojarne i drugih uvaženih gostiju jučer je na prostoru bivše vojarne svečano obilježen 17. rujan Dan oslobađanja vojarne u Virovitici – prve u neovisnoj Hrvatskoj.U nazočnosti saborskog zastupnika i predsjednika HVIDR-e Josipa Đakića, zamjenika župana Virovitičko-podravske županije Zvonimira Koića, gradonačelnika Grada Virovitice Ivice Kirina, načelnika brojnih općina, zapovjednika koji su sudjelovali u oslobađanju vojarne i drugih uvaženih gostiju jučer je na prostoru bivše vojarne svečano obilježen 17. rujan Dan oslobađanja vojarne u Virovitici – prve u neovisnoj Hrvatskoj.
U akciji oslobađanja sudjelovalo je preko 400 pripadnika samostalnog bataljuna, policije te rezervnog sastava policije koji su u noći sa 16. na 17. rujna nakon uzaludnih pregovora sa komandantom kasarne o mirnoj predaji započeli napad i oko 7 sati nakon žestoke pucnjave ostvarena je izravna telefonska linija sa zapovjedništvom vojarne kada se je predalo svih 185 vojnika.
U toj akciji došlo je i do prve žrtve, poginuo je Vlado Vampovac, dok je vojarna kao i grad Virovitica oslobođena u 11:20h.

– Nakon 3. rujna 1991. i prve oslobodilačke akcije u Hrvatskoj – oslobođenja virovitičkog prigradskog naselja Jasenaš, 15. rujna i oslobađanja karaula u Novom Gracu i Terezinom Polju, te 16. rujna i oslobođenja skladišta Šištat na red je došla i vojarna u Virovitici i njenim oslobađanjem Virovitica je postala prvi slobodni grad u Hrvatskoj i to je povijest koju naša djeca moraju znati između ostalog rekao je tom prigodom saborski zastupnik Josip Đakić.

Goste je u ime organizatora pozdravio predsjednik virovitičke HVIDR-e Mile Bićanić i zahvalio svima koji su pomogli u realizaciji obilježavanja jednog od najznačajnijih datuma u našoj bližoj povijesti.Gostima su se obratili i gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin koji je između ostalog naglasio da će upravo ovaj datum 17. rujan ubuduće biti dan središnje proslave svih braniteljskih udruga i dan kada će se na poseban način odati počast svim braniteljima kako u Virovitici tako i u Virovitičko-podravskoj županiji koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, a posebno onima koji su tada položili svoje živote. Najavio je i skoru izgradnju Doma branitelja u Virovitici koje će biti središnje mjesto okupljanja svih branitelja.

Zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Zvonimir Koić između ostalog podržao je inicijativu virovitičkog gradonačelnika da 17. rujan ubuduće postane dan središnje proslave za cijelu Virovitičko-podravsku županiju.U sklopu proslave održani su i sportski susreti braniteljskih udruga koje je otvorio saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e Josip Đakić, a na kojima je nastupilo 7 braniteljskih udruga, a najuspješniji su bili članovi HVIDR-e Virovitica, drugo mjesto zauzela je Udruga 50. samostalnog bataljuna ZNG-a, a treće mjesto pripalo je HVIDR-i Slatina.

Skip to content