U Virovitici i okolici nastavljaju se radovi: Parkirališnim mjestima, kružnim tokovima i nogostupima lakše i sigurnije u prometu

Od početka ovog tjedna vozači mogu koristiti novi, montažni kružni tok u Poduzetničkoj zoni III, na raskrižju ulica Ote Horvata i Vatroslava Lisinskog. Riječ je o jednostavnijoj i bržoj prometnoj soluciji u odnosu na klasični kružni tok, objasnio je gradonačelnik I. Kirin.

Moramo razmišljati o jednostavnim rješenjima na prometnicama. Važno nam je pritom da smanjimo brzine na raskrižjima i prometne nesreće. Cijena materijala i radova je porasla pa bi tako primjerice jedan ‘običan’ kružni tok Grad koštao oko 3 milijuna kuna, a cijena montažnog je 231.397 kuna. U planu nam je još nekoliko sličnih prometnih rješenja za ovu godinu – rekao je I. Kirin.

Napomenuo je kako misli i na raskrižja u ulicama Matije Gupca, bivšem Kraševom naselju, Strossmayerovoj ulici te kod ulaza u Vegešku, gdje će se krenuti s prometnim alternativama uobičajenim raskrižjima (kružni tok ili semafor).

Gradonačelnik Ivica Kirin i pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, prostorno uređenje i graditeljstvo Kristijan Sabo podijelili su za ICV planove vezane uz komunalnu problematiku za ovu godinu.

Sugovornici ističu kako je u planu rekonstrukcija većih ulica i rasterećenje prometa u tim dijelovima grada: Ulica kralja Petra Krešimira, preko koje će se spojiti Ulica M. Gupca i Strossmayerova ulica, rekonstrukcija Massarykove ulice te izgradnja spoja Ulice A.G. Matoša prema Kraševom naselju, za lakši i sigurniji put pješacima i biciklistima. Na zahtjev mjesnih odbora koji su desna ruka Gradskoj upravi ove godine je u planu i izgradnja nogostupa. Riječ je o Rezovcu, odnosno radovima na završetku spoja nogostupa (Ulica Rezovački put), kao i izgradnji pješačkog mosta kod crkve. Nogostup će biti izgrađen i u Ulici M. Gupca u Virovitici (između vojarne i trafostanice), Vinogradskoj ulici, Ulici F. Fuisa i Kačićevoj.

Sredstva će se, uz proračun, namaknuti iz drugih izvora: sufinanciranjem iz nacionalnih programa, zajedničkim sufinanciranjem s Hrvatskim vodama, Hrvatskim šumama, iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti…

Pročelnik Kristijan Sabo napominje kako je dosad rekonstruiran odvojak u Ulici 30. svibnja u Milanovcu (do crkvice), kako je Ulica M. J. Zagorke dobila asfalt, da su sanirana oštećenja na kolniku u Čemernici…

Od početka godine stavili smo na popis 15-ak ulica i nogostupa te tražili ponude za te radove, a cijene su u kratkom vremenu skočile i do 60 posto pa će se raditi ono što je hitno dok se tržište na stabilizira. Tako ćemo uskoro asfaltirati Podgorje (Sjever), nogostup u Ulici Lj. Gaja i Zbora narodne garde (do kružnog toka) i druge – ističe K. Sabo.

Ove godine u planu je i uređenje 10 igrališta u Virovitici i prigradskim naseljima.

Gradonačelnik I. Kirin kaže kako se radi po prioritetima i da će prednost imati frekventne ulice. No, to ne znači da će sve ostalo biti „na čekanju“. Ističe kako bi gužve u centru trebala riješiti i nova parkirna mjesta. Planirana su u blizini OŠ Vladimir Nazor, potom uz dječji dispanzer OB Virovitica, a na red će doći i parkiralište iza Općinskog suda.

Investicije se planiraju uz suradnju mjesnih odbora, ističe gradonačelnik, te napominje kako su dosad obišli sve mjesne odbore i u razgovoru sa sugrađanima na terenu saznali aktualnu situaciju i potrebe.

VRIJEDNA SURADNJA

Zahvaljujemo svim mjesnim odborima na suradnji. Čuli smo primjedbe i prijedloge građana, koji su itekako svjesni situacije i koji u mnogočemu i sami odrade posao za svoju zajednicu. Brinu se o igralištima, domovima, ne čekaju da im drugi pokose travu ispred kuće. Predsjednici mjesnih odbora svaki dan nazovu Gradsku upravu, kažu nam u čemu je problem i odmah se kreće u njegovo rješavanje. Uz nogostupe, ceste, parkirališta, igrališta, česta tema razgovora je i javna rasvjeta – ističe I. Kirin.

Javna rasvjeta je ove godine, zbog porasta cijena energenata, važno pitanje i za Grad Viroviticu. Porezni obveznici godišnje plate oko 1,9 milijuna kuna u tu svrhu, a troškovi bi mogli porasti i do tri puta više. Solarne elektrane na Općoj bolnici Virovitica, Dječjem vrtiću “Cvrčak”, Dvorcu Pejačević, Palači Pejačević i zgradi Virkoma, ukupne vrijednosti 735.000 eura, koji će biti sufinancirani putem norveškog fonda, trebale bi riješiti uštede za ustanove. U rekonstrukciju se uskoro planira krenuti i s cijelom javnom rasvjetom u gradu, odnosno bit će postavljena nova LED rasvjeta čime će se postići uštede od oko 70 posto na električnoj energiji.

(www.icv.hr, mlo, foto: M. Bašić, M. Rođak)

Skip to content