U Virovitici će se graditi Centar za razvoj mliječnih proizvoda te hala za sajam Viroexpo

U Vinkovcima je održana peta sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem te su svečano potpisani ugovori za 130 projekata na području Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Osječko-baranjske te Vukovarsko-srijemske županije, ukupne vrijednosti 1,3 milijarde kuna.

Sjednicom Savjeta predsjedao je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković koji je istaknuo kako je u okviru Projekta Slavonija do danas je ugovoreno 6,8 milijardi kuna i najavio natječaje u domeni poljoprivrede, ruralnoga razvoja i zapošljavanja.

Sljedeći ćemo tjedan na sjednici Vlade imati paket zakona koji se nadovezuje na sve što radimo na području regionalnoga razvoja i daljnje decentralizacije, a naš sljedeći sastanak održat će se u Osječko-baranjskoj županiji kada će nas posjetiti i povjerenica Europske komisije za regionalnu politiku Corina Cretu – kazao je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, predstavili su i potpisali s pet slavonskih županija Razvojni sporazum za područje Slavonije, Baranje i Srijema kojim se osiguravaju sredstva za provedbu 29 strateških razvojnih projekata ukupne vrijednosti 700 milijuna kuna te dodatnih 50 milijuna kuna za pripremu dokumentacije. Ciljevi spomenutog sporazuma su jačanje konkurentnosti i poticanje ravnomjernog regionalnog razvoja, odgovaranje na ključne društvene izazove te smanjenje siromaštva i povećanje standarda slavonskih županija.

Svjedočimo najvećim ulaganjima u Slavoniju tijekom posljednjih 15 godina i konačno upravljamo razvojem, imamo viziju i cilj. Samo danas, potpisano je 130 ugovora za projekte ukupne vrijednosti 1,3 milijardi kuna na području Slavonije, Baranje i Srijema. Revitalizacija Slavonije apsolutni nam je prioritet i zato stvaramo nove lance vrijednosti, ulažemo u sve segmente života od dječjih vrtića, škola, pa do osiguravanja novih radnih mjesta kroz razvoj poduzetništva, kulture, turizma i naravno poljoprivrede – rekla je ministrica Žalac.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u svom je govoru istaknuo važnost projekta Slavonija, Baranja i Srijem te zahvalio svima na velikom trudu i radu, a posebno ministrici Žalac koja je dala najveći doprinos za Razvojni sporazum i time usmjerila novac direktno prema Slavoniji.

Ugovori koji su danas potpisani realizirat će se u narednim godinama i bit će puno vidljiviji budućim naraštajima – nastavio je Tolušić.

Virovitičko-podravski župan, Igor Andrović, potpisao je ugovor za pet strateških projekata, teških ukupno vrijednih 156.500.000,00 kuna, od kojih će se dva realizirati na području grada Virovitice. Riječ je o Centru za istraživanje i razvoj u mljekarstvu vrijednom 36.000.000,00 kuna te Multifunkcionalnoj građevini za poljoprivredne i gospodarske manifestacije u Virovitici (Viroexpo) vrijednoj 14.000.000,00 kuna. Za oba projekta Grad Virovitica je osigurao zemljište te izdao građevinske dozvole.

Ovi projekti će puno značiti za stanovnike Virovitičko-podravske županije i na tome se zahvaljujem Vladi RH i svima koji su sudjelovali u stvaranju ovog razvojnog sporazuma. Sporazum će puno značiti i za mljekare i poljoprivrednike, a naš Viroexpo, jedan od tri najznačajnija gospodarska sajma u Hrvatskoj dobit će svoje središte i više se neće seliti s lokacije na lokaciju – podcrtao je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

U radu sjednice sudjelovali su ministri Tomislav Tolušić, Predrag Štromar, Dražen Bošnjaković, Darko Horvat, Zdravko Marić, Nada Murganić, Goran Marić, Oleg Butković, Tomislav Ćorić i Milan Kujundžić te ministrice Gabrijela Žalac i Nina Obuljen Koržinek.

S područja Virovitičko-podravske županije, sjednici savjeta, nazočili su između ostalih i: saborski zastupnici Josip Đakić i Ana-Marija Petin, ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric, načelnik Općine Lukač Đuro Bukvić, v.d. ravnateljica VIDRA-e Željka Vuković.

Projektom Slavonija, Baranja i Srijem, Vlada RH osigurala je najveće ulaganje u Slavoniju tijekom posljednjih 15 godina i konačno upravlja razvojem istočne Hrvatske.
Novim projektima stvaraju se novi lanci vrijednosti kako bi se područje Slavonije transformiralo iz radno intenzivnog u tehnološki intenzivno i prije svega konkurentno područje.

Također, predstavljen je i potpisan Razvojni sporazum koji je rezultat prvenstveno timskog rada državne i regionalne razine. Zajedničkim naporima definirano je 29 strateških projekata za pet slavonskih županija okvirne vrijednosti 750 milijuna kuna i što je najvažnije, osigurana su sredstva za njihovo financiranje iz europskog i državnog proračuna.

Istodobno, na sjednici je potpisan još jedan važan sporazum – tzv. RAS sporazum sa Svjetskom bankom kroz koji će slavonske županije dobiti stručnu podršku u povećanju učinkovitosti korištenja EU fondova u trenutnoj financijskoj perspektivi (2014.-2020.) i pripremu istih za sljedeću financijsku perspektivu nakon 2020. godine te pripremu posebnih regionalnih operativnih programa.(www.vlada.hr, www.vpz.hr, Fotografije: vlada.hr)

Skip to content