U tijeku akcija „Mir i dobro“: Više nije dopuštena nabava, posjedovanje niti uporaba petardi i redenika kategorije F2 i F3 – evo kolike su kazne

Već tradicionalno, Ministarstvo unutarnjih poslova i ove godine uoči božićnih i novogodišnjih blagdana provodi operativnu akciju “Mir i dobro”. Akcija je započela 15. prosinca i trajat će do 9. siječnja 2022. godine.

Tim povodom danas (utorak) je u Gradskoj upravi Virovitica održana prezentacija promidžbenog materijala, plakata i letaka na kojoj su, uz zamjenicu gradonačelnika Vlastu Honjek-Golinac, nazočili i predstavnici Policijske postaje Virovitica, pomoćnik načelnika PP Virovitica Zlatko Ban i policijski službenik za prevenciju PP Virovitica Ivica Blažević.

Cilj akcije je sprječavanje nezakonite uporabe oružja, pirotehničkih i drugih eksplozivnih sredstava u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana, a policija će tijekom blagdana provoditi određene aktivnosti kako bi se osiguralo povoljno stanje sigurnosti. U zonama vjerskih objekata te javnih prostora i objekata policijski službenici poduzimat će pojačane mjere sigurnosti, a na svim važnijim cestovnim pravcima osigurat će protočnost i sigurnost prometa. Osim toga, policijski službenici će posebnu pozornost usmjerit na pronalazak pirotehničkih i eksplozivnih sredstava te nedozvoljenih opasnih i zapaljivih tvari. – napomenuo je Ivica Blažević.

Ove godine na snazi su značajne izmjene Zakona koje se odnose na korištenje pirotehničkih sredstava u odnosu na prethodne godine – istaknuo je tom prigodom pomoćnik načelnika PP Virovitica Zlatko Ban.

20211221 135823

Sukladno izmjenama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja od 2. siječnja 2021. godine više nije dopuštena nabava, posjedovanje niti uporaba petardi i redenika kategorije F2 i F3 te pirotehničkih sredstava kategorije F4, P1, P2, T1 i T2 za osobne potrebe.

Dakle, zabranjena je prodaja petardi i redenika kategorije F2 i F3 građanima za osobne potrebe. Ostala dozvoljena pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 dozvoljeno je prodavati građanima starijim od 18 godina od 15. prosinca do 1. siječnja u ovlaštenim prodavaonicama, a njihova uporaba dozvoljena je građanima starijim od 18 godina u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja. Radi se o raketama i boxovima – kutijama sa vatrometom koje ulaze u razred F2 i F3. Navedena sredstva nije dozvoljeno koristiti u zatvorenim prostorima i na prostoru gdje se okuplja veći broj građana – objasnio je Zlatko Ban uz napomenu da su za prekršaje po tom pitanju predviđene sankcije.

Novčanom kaznom od 5.000 do 15.000 kuna kaznit će se fizička osoba koja uporabljuje pirotehnička sredstva F2 F3 kategorije, a mlađa je od 18 godina ili je starija od 18 godina, a uporabljuje pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 u razdoblju kada to nije dozvoljeno – upozorio je Zlatko Ban ističući nadu da će se građani pridržavati ovih propisa te na taj način nastaviti pozitivan trend neozljeđivanja od pirotehničkih sredstava koji traje već nekoliko godina.

Djelatnicima policije, kao i građanima koji se pridržavaju propisa o korištenju pirotehničkih sredstava zahvalila je i zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek Golinac.

Drago nam je što smo sudionici ove akcije kojoj je cilj spriječiti neželjene posljedice nepropisnog korištenja pirotehničkih sredstava. I ovom prilikom pozvala bih građane da radost Božića i Nove godine iskažu na dostojanstven način, bez korištenja pirotehnike, jer na taj način neće doći do ozljeda, plašenja kućnih ljubimaca i svih drugih neželjenih posljedica od neprimjerenog načina slavlja – rekla je Vlasta Honjek Golinac.

(www.icv.hr, bs; foto: M. Bašić)

Skip to content