U Terezinom Polju održana svečanost obilježavanja dvadesete obljetnice oslobađanja prve granične karaule JNA i državnog prijelaza na kojem je postavljena prva granična ploča s imenom Republika Hrvatska

U sklopu obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Virovitičko-podravske županije i 20 obljetnice oslobođenja svih vojnih objekata na području Virovitičko-podravske županije u Terezinom Polju je održana svečanost obilježavanja dvadesete obljetnice oslobađanja prve granične karaule…1 1316193630U sklopu obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Virovitičko-podravske županije i 20 obljetnice oslobođenja svih vojnih objekata na području Virovitičko-podravske županije u Terezinom Polju je održana svečanost obilježavanja dvadesete obljetnice oslobađanja prve granične karaule JNA i prvog graničnog prijelaza u Republici Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata, kada je postavljena prva granična ploča s imenom Republika Hrvatska. Na svečanosti koja je održana kod Postaje granične policije (bivša karaula) uspomene na ovaj povijesni događaj evocirali su i tadašnji sudionici same akcije. General pukovnik Đuro Dečak koji je nazočne pozdravio kao zapovjednik akcije i u kratkim crtama objasnio važnost same operacije budući da je JNA namjeravala srušiti most u Terezinom Polju i na taj način izolirati ovaj dio Hrvatske od susjedne Mađarske. Jedan od tadašnjih zapovjednika poručnik Ivan Barić podsjetio je nazočne na sam tijek akcije posebno naznačivši da su objekt čuvali i Hrvati što je bio još jedan od pokušaja JNA da kroz žrtve izazove razdor u narodu.

2 1316193630Prisutne su pozdravili i načelnik Općine Lukač Đuro Bukvić, župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić i saborski zastupnik Josip Đakić koji je ovaj događaj naznačio kao jedan od najznačajnijih događaja za slamanje ideje o velikoj Srbiji na liniji Virovitica-Karlovac-Karlobag posebno istaknuvši hrabrost ovih branitelja koji nisu pitali niti za plaću niti su znali da li će se vratiti zdravi ili se uopće ne vratiti. Nakon pozdravnih govora prisutni su obišli granični prijelaz Terezino polje i prvu postavljenu tablu s natpisom Republika Hrvatska. Svečanosti su uz same učesnike akcije nazočili i izaslanik ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka načelnik PU Virovitičko-podravske Andrej Hegediš, gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin i mnogi drugi.

3 1316193630

Skip to content