U subotu 2. rujna obilježavanje obljetnice oslobođenja virovitičkog prigradskog naselja Jasenaš – prvog oslobođenog naselja u Republici Hrvatskoj

U organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske podružnica Virovitičko-podravske županije ogranak Virovitica klub „Sokol“ Milanovac održat će se obilježavanje 26. obljetnice oslobođenja Jasenaša prvog oslobođenog naselja u Republici Hrvatskoj.

Prigodna svečanost započet će u 07,30 sati svetom misom za sve poginule hrvatske branitelje u Župnoj crkvi Blaženog Alojzija Stepinca u Milanovcu te polaganjem vijenca na spomen obilježje hrvatskim braniteljima Domovinskog rata u Milanovcu.

Nakon održanog Izvještajno-izbornog sabora UDVDR RH – Kluba SOKOL Milanovac u 10.00 sati krenut će se u Jasenaš gdje će se u 11.00 sati održati prigodna svečanost.

Da podsjetimo tijekom mjeseca rujna 1991. godine neprijatelj je iz Jasenaša u više navrata granatirao virovitička prigradska naselja Rezovačke Krčevine i Milanovac te je dobivena dojava da Banjalučki korpus u Jasenaš planira razmjestiti teško naoružanje.

Iako naoružani samo pješačkim naoružanjem koje su često činile i lovačke puške donesena je odluka o napadu na Jasenaš kako Virovitica ne bi doživjela sudbinu Pakraca i drugih gradova koji su u to vrijeme bili u velikoj mjeri opkoljeni od strane neprijatelja. Akcija je započela ujutro u 5 sati i ponajviše zbog faktora iznenađenja oko 17 sati je bila završena, a neprijatelj potjeran. Oslobođeno je oko10 kilometarateritorija što je u to vrijeme bilo presudno za kasnije oslobođenje karaula, tj. graničnog prijelaza Terezino Polje i virovitičke vojarne koja je oslobođena već 17. rujna 1991. godine. Oslobađanje Jasenaša ostat će zabilježeno u hrvatskoj povijesti kao prvo oslobođeno naselje u Domovinskom ratu.

Skip to content