U sklopu „Noći knjige“ predstavljeni dokumentarni film i knjiga „Ljubavnici i luđaci“ o hrvatskom emigrantu Zvonku Bušiću

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

busicU sklopu „Noći knjige“ u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica projiciran je film Ljubavnici i luđaci Ljiljane Bunjevac Filipović te predstavljena knjiga Julienne Eden Bušić identičnog naslova. Prtedstavljanju su nazočili i autorica dokumentarnog filma Ljiljana Bunjevac Filipović, Zvonko Bušić, Julienne Eden Bušić.

Kako je u uvodu rekla ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Višnja Romaj ova dva djela pričaju o pozadini jednog od najkontroverznijih slučajeva vezanih uz djelovanje hrvatske emigracije. Filmska priča ‘Ljubavnici i luđaci’ govori o tome zašto su Zvonko Bušić -Taik, njegova supruga, Amerikanka Julienne Eden Bušić i još trojica Hrvata, Frane Pešut, Slobodan Vlašić i Petar Matanić, 10. rujna 1976. oteli američki putnički zrakoplov Boing 727 na letu od New Yorka do Chicaga, što su time željeli postići, zašto su se upustili u tako drastičnu akciju, kako su se nosili s dugogodišnjim kaznama i životom u najtežim američkim zatvorima, ali i o tome koja je tajna njihove ljubavi kad su tijekom 32 godine potpune fizičke razdvojenosti ostali odani jedan drugome.

Na početku, goste je pozdravio pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Virovitice Alen Bjelica.

Skip to content