U rujnu novi natječaj za subvencionirane stambene kredite uz tri važne promjene

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar najavio je u srijedu tijekom saborske rasprave o izmjenama zakona o subvencioniranju stambenih kredita i društveno poticajnoj stanogradnji (POS), da u rujnu kreće novi natječaj za subvencionirane stambene kredite.

Mladi će se u rujnu ponovno moći javiti za subvencionirane stambene kredite – najavio je Štromar istaknuvši kako je riječ o dobroj i konkretnoj demografskoj mjeri čija je svrha rješavanje stambenih pitanja mladih. Ministar je podsjetio je da dosad odobreno više od 5300 subvencioniranih kredita što znači da je više od 5300 mladih pomoću subvencija kupilo stanove ili izgradilo kuće kao i da je u tim njihovim domovima rođeno više od 700 djece.

Dodao je i kako je izgrađeno 8276 POS-ovih stanova, te da je u pripremi izgradnja još 1000 i to pretežno na obali.

Kada se to zbroji riječ je o više od 13500 domova za preko 36000 mladih ljudi – rekao je ministar Štromar.

Izmjenama Zakona o subvencioniranju stambenih kredita omogućava se za svako dijete u obitelji dodatno subvencioniranje kredita u trajanju još jedne godine, a izmjenama Zakona o društveno poticanoj stanogradnji (POS) predlaže se smanjenje kamatne stope na javna sredstva s 3 na 2 posto te zabrana najma ili prodaje POS-ovih stanova u desetogodišnjem razdoblju. (www.poslovni.hr, Fotografija/Ilustracija: Kristijan Toplak)

Skip to content