U Rezovcu otkriveno Spomen obilježje poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima

Otkrivanjem Spomen obilježja poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata Rezovca, u ovom virovitičkom prigradskom naselju obilježen je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja te 24. obljetnica vojno redarstvene operacije Oluja.

Svečanost otkrivanja Spomen obilježja održana je u sklopu Virovitičkog konjičkog maratona koji se održava uoči 5. kolovoza.

Ovo spomen obilježje podignuto je u čast poginulim i umrlim braniteljima Rezovca, ali ujedno i svim hrvatskim braniteljima. Ono neka bude na spomen i zalog sadašnjim i budućim naraštajima uz misao da se mora znati i čuvati istina o Domovinskom ratu, kao i dragovoljcima i braniteljima koji su dali svoje živote i podnijeli najveći teret, rekao je na početku svečanosti predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Rezovac Vlado Hodak.

Predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja Virovitica Melita Harmund ovom je prilikom zahvalila svima koji su dali svoj doprinos podizanju ovog Spomen obilježja.

Spomenike radimo za buduće generacije, da se zna da su i ovdje bili branitelji koji su stali u obranu Republike Hrvatske, rekla je M. Harmund.

Predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga Grada Virovitice Zvonko Kožnjak, uz čestitku povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, istaknuo je kako je Rezovac, kao i sva druga prigradska naselja, među prvima krenuo u obranu naše drage Hrvatske.

Posebno mi je drago što tu danas mogu stajati kao jedan od zapovjednika te što i ovdje možemo postaviti ovo spomen obilježje jer je to upravo ono što će nas ovdje prisutne sjećati na one koji nisu više s nama, koji su dali vlastiti život za ovu naš Domovinu – istaknuo je Zvonko Kožnjak.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja te 24. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Oluja čestitao je i gradonačelnik grada Virovitice, Ivica Kirin.

Svaki ovaj spomenik simbolizira Hrvatsku državu, vjeru, obitelj i čovjeka koji se borio za svoju obitelj, stvarajući pritom Domovinu. Oni kojima je stalo do naše Domovine, stat će ovdje, pognuti glavu i sjetiti se žrtve koju su branitelji podnijeli te je usmenom predajom prenijeti na mlade, istaknuo je gradonačelnik Kirin.

Spomen obilježje poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima pored Mjesnog doma u Rezovcu otvorila je predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja Melita Harmund, zajedno s gradonačelnikom Ivicom Kirinom.

Svečanosti u Rezovcu nazočili su i zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek-Golinac, predstavnik Ministarstva branitelja Anto Krišto, voditelj poslovnog odsjeka za obranu u Virovitici Javor Bogati, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, sudionici Virovitičkog konjičkog maratona, predstavnici udruga s područja Rezovca… (virovitica.hr, fotografije: M. Bašić)

Skip to content