U retro duhu: Gradski muzej Virovitica proslavio 70. rođendan

Od brijačke četke za sapunanje do pravog automobila nalazi se na velikoj izložbi Gradskog muzeja Virovitica, koja je večeras (petak), otvorena u povodu 70. rođendana ovog, najboljeg slavenskog muzeja.

Kroz 53 izloška, a koji donose presjek stila života pedesetih godina prošlog stoljeća, Muzej je počastio posjetitelje za svoju veliku obljetnicu, koju su uz ravnateljicu Mihaelu Kulej s djelatnicima muzeja, gradonačelnika Ivicu Kirina sa suradnicima i župana Igora Androvića sa suradnicima uveličali i saborska zastupnica Vesna Bedeković, kao i Ivona Despot, voditeljica Službe za arhivsku i knjižničnu djelatnost u okviru Ministarstva kulture i medija.

Ona je izložbu otvorila pohvalivši iskorak koji je Muzej učinio u prezentaciji kulturne baštine te napomenula kako Dvorac zbog svega što predstavlja zaslužuje biti upisan u Registar kulturnih dobara RH. Osvrnula se na pedesete godine prošlog stoljeća, rekavši kako je to razdoblje obilježila težnja za dosezanjem suvremenih europskih zbivanja u gotovo svim područjima.

Danas, sedamdeset godina nakon osnivanja Gradskog muzeja Virovitica, muzejska djelatnost ne samo da je ravnopravna s europskim postignućima, nego suvremeno kreira trendove u promišljanju i prezentaciji muzejske građe, o čemu svjedoče i nominacije kako domaćih, tako i europskih strukovnih udruženja. Ponosni smo na ovaj kontinuitet u promociji muzejske djelatnosti, u ovom prostoru, gdje su njegovi nadahnuti djelatnici razlog zašto Muzej nije samo važna ustanova za čuvanje i istraživanje kulturne baštine Virovitice i cijele županije, već je ujedno i iznimno vibrantno mjesto druženja njenih žitelja i posjetitelja – pohvalila je I. Despot slavljenika.

PRIČA O ŽIVOTU U PEDESETIMA

Da je on rezultat rada ne samo djelatnika, već i angažmana cijele sredine, poručila je ravnateljica Mihaela Kulej. Objasnila je da se izložbom nisu željeli predstaviti samo muzejskom građom, koje ima puno i koja je nastala prilikom osnutka Muzeja, već pričom o svim aspektima života 50-ih godina 20. stoljeća u Virovitici. Naime, 1. listopada 1953. godine datum je “rođenja” Gradskog muzeja, pa su pedesete postale prirodan izbor za rođendansko predstavljanje.

Bavimo se područjima od mode do gospodarstva, preko urbanizma, osnutka dječjeg vrtića 1953. godine, pa sve do prometala, odnosno predstavljamo bicikl, motor i automobil iz tog razdoblja. Kao što će posjetitelji vidjeti, ima izuzetno puno fotografija koje prate svu našu građu, uz puno članaka iz Virovitičkog lista koji građi daje novu nadogradnju – objasnila je M. Kulej i rekla kako je riječ o jednoj kompleksnoj izložbi u kojoj sudjeluju svi odjeli i sve zbirke muzeja.

Posjetitelji su mogli razgledati starinsku sobu i pravi televizor, prisjetiti se porculanskih ukrasnih figurica, heklanih stolnjaka i stolnih lampi, osjetiti pod prstima satensku plesnu haljinu, saznati više o ocjenama đaka, razgledati šusterov i brijački alat, stroj za šivanje, ali i sjesti na motor, pozirati s “fićekom” ili starinskom telefonskom centralom, nezamislivom današnjim generacijama koje sve svoje komunikacijske kanale doslovno nose u ruci.

BREND GRADA I ŽUPANIJE

Izložbu je pohvalio i gradonačelnik Ivica Kirin, koji je rekao kako se ovom velikom obljetnicom u Virovitici može hvaliti i cijela Virovitičko-podravska županija, pa i Hrvatska, upravo zbog niza nagrada i priznanja koja su stigla muzejskoj struci. Današnji Gradski muzej Virovitica, a europske kvalitete, stvarali su mnogi, rekao je. Zahvalio je prvo svim djelatnicima u Virovitici, ali i onima koji su tijekom godina doprinijeli da danas Muzej i Dvorac sjaje u najljepšem ruhu.

Čestitam svima koji su radili i stvarali Dvorac i Muzej takvima kakvi jesu danas. Zahvaljujem svim suradnicima na projektu, razvojnoj agenciji, svima onima koji su na bilo koji način svih ovih godina podržali rad Dvorca i Muzeja. Njegov današnji uspjeh nije rad pojedinca, već velikog broja ljudi koji su svojim radom postigli da se njime možemo samo ponositi – rekao je I. Kirin i pohvalio ravnateljicu i sve muzejske djelatnike.

Čestitke je uputio i župan Igor Andrović, rekavši kako je u svojoj velikoj transformaciji nekadašnji i današnji Muzej zadržao samo lokaciju i važnost, dok je sve drugo promijenio zahvaljujući europskim fondovima i ulaganjima za budućnost.

Muzej je brend Grada Virovitice i Virovitičko-podravske županije i na to sam iznimno ponosan. Moji kolege župani ponekad su zavidni na tome što smo sve napravili ne samo za obnovu ovog Muzeja, već i za obnovu kulturne i prirodne baštine na području cijele Virovitičko-podravske županije. Svaki muzej može biti dobar, no muzej ne čini samo postav, već ljudi, pa onda možemo reći da, muzej da bi bio najbolji, mora imati i najbolje ljude. Virovitički ga ima i na tome zahvaljujem i čestitam prvenstveno svim djelatnicima, a potom i posjetiteljima bez kojih Muzej ne bi imao svrhu – rekao je župan I. Andrović.

Velikih obljetnica (Muzeja, Virovitičkog lista, Gimnazije Petra Preradovića) prisjetila se i saborska zastupnica Vesna Bedeković, koja je “Malom velikom Muzeju” poželjela još puno uspjeha.

Muzej je posljednjih godina pronašao svoje mjesto i poštovanje u našoj nacionalnoj, ali i međunarodnoj muzejskoj zajednici, o čemu govore dvije nominacije, za najbolji europski muzej i potvrda najboljeg slavenskog muzeja. Iza svega toga stoje trud ravnateljice i svih zaposlenika kojima od srca čestitam – zaključila je.

Kako bi cijela proslava ostala u retro duhu, posjetitelji su se mogli okrijepiti poznatim “kanapeima pedesetih” – kruhu s masti i paprikom, kruhom s maslacem i pekmezom, domaćim pogačicama i kiflicama, kao i pićima iz tog razdoblja. Izložba traje u listopadu, studenom i prosincu, a Muzej će posjetiteljima ponuditi i popratni sadržaj u tom periodu, kako bi rođendanski postav vidjelo što više ljudi, najavili su.

Dijelić atmosfere potražite u našoj galeriji. (www.icv.hr, foto: M. Lovrenc, Grad Virovitica)

Skip to content