U prostorima HOK-a održan okrugli stol – Položaj žena u obrtništvu i poduzetništvu

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

U organizaciji Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova, a u suradnji s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova grada Virovitice i Hrvatskom obrtničkom komorom Područnom komorom Virovitičko-podravske županije, u prostorima HOK…U organizaciji Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova, a u suradnji s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova grada Virovitice i Hrvatskom obrtničkom komorom Područnom komorom Virovitičko-podravske županije, u prostorima HOK POK Virovitičko-podravske županije, održan je okrugli stol na temu „Položaj žena u obrtništvu i poduzetništvu”. Uz predstavnicu Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva načelnice odjela za razvoj poduzetništva Ane Vincent Šetić, sudjelovali su i: Desa Kolesarić predsjednica Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije, Josip Novogradec predsjednik Skupštine VPŽ i predsjednik Područne obrtničke komore VPŽ, zamjenica predsjednika Skupštine VPŽ Sanja Kirin, pročelnice upravnih odjela Virovitičko-podravske županije Biljana Berda i Vesna Šerepac, predstavnici HGK, HZZ-a, Udruge poslovnih žena „Krug”, VIDRA-e Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije,…

Naime, 2010. godina je proglašena godinom žena u obrtništvu te je usvojena i Nacionalna strategija za poticanje ženskog poduzetništva, a cilj okruglog stola je bio potaknuti raspravu o ulozi i položaju žena u obrtništvu i poduzetništvu kroz prikaz postojećeg stanja i regulative te ukazati na promjene i nove mogućnosti u okviru Nacionalne strategije za poticanje ženskog poduzetništva. Prezentirana je „Snimka stanja u Virovitičko-podravskoj županiji”, a govorilo se i o „Novim mogućnostima u okviru Nacionalne strategije za poticanje ženskog poduzetništva”. Moglo se čuti kako, danas, trećinu obrta u Hrvatskoj vode žene koje zapošljavaju 65.554 djelatnice i poput svojih kolega mukotrpno rade na očuvanju svakog radnog mjesta.

Od njih se očekuje da budu uspješne poduzetnice, ali i da pritom budu uspješne i kao domaćice, supruge i majke. Osim toga, konstatirano je da se bilježi sve veći broj žena u obrtništvu. Do sada, one su najzastupljenije u zanimanjima poput frizera, kozmetičara, tekstilnoj industriji, trgovini, a posao najlakše nalaze uglavnom u uslužnim djelatnostima, sezonskim poslovima na moru ili u prerađivačkoj industriji. Istodobno je primijećeno da se mijenja izbor zanimanja na koje se žene odlučuju, tako da je sedam vlasnica registriralo obrt vezan uz graditeljstvo, a četiri za usluge prijevoza.

( www.vpz.hr )

Skip to content