U povodu međunarodnog priznanja RH virovitička HVIDRA uručila zahvalnice zaslužnima za njezin rad

Hrvatska je 15. siječnja 1992. postala međunarodno priznata zemlja i uspostavila je diplomatske odnose s Njemačkom, državom koja je odigrala bitnu ulogu u priznavanju Hrvatske u svijetu založivši svoju sveukupnu političku i gospodarsku težinu kako bi pokrenula pasivnu Europu i potaknula ostalih jedanaest članica Europske unije da priznaju neovisnost i suverenitet Republike Hrvatske.

– Današnji dan – 15. siječnja 1992. – bit će zlatnim slovima uklesan u cijelu, četrnaeststoljetnu povijest hrvatskog naroda na ovome prostoru, za nas svetom tlu između Mure, Drave, Dunava i Jadrana. Nakon što je proglasila svoju samostalnost i suverenost, i raskinula svoje državno-pravne veze s bivšom jugoslavenskom državnom zajednicom, Republika Hrvatska postigla je i međunarodno priznanje svoje neovisnosti – rekao je te večeri predsjednik Franjo Tuđman u svom obraćanju naciji preko televizije.

Prva država koja je priznala Hrvatsku bio je Island koji je ovu odluku donio još 19. prosinca 1991. Isti dan takvu odluku donijela je i Njemačka, ali je odluka stupila na snagu 15. siječnja, danom priznanja i ostalih članica Unije. Međunarodno priznanje Hrvatske dva dana prije Europske unije objavila je Sveta stolica, a 14. siječnja San Marino. Toga dana Hrvatsku su za redom priznale: Belgija, Velika Britanija, Danska, Malta, Austrija, Švicarska, Nizozemska, Mađarska, Norveška, Bugarska, Poljska, Italija, Kanada, Australija, Francuska, Finska, Švedska. To su već prije učinile Sveta Stolica, Njemačka, Island, Estonija, Litva, Latvija, Slovenija, Ukrajina i San Marino.
Zemlje koje su prednjačile u diplomatskim nastojanjima za međunarodno priznanje Hrvatske svakako su bile Sveta Stolica i Njemačka.

Tim povodom predsjednik virovitičke Hvidre Mile Bičanić danas je u Gradskoj upravi zaslužnima za njezin rad uručio zahvalnice. Tako su zahvalnice uručene Gradu Virovitici, te gradskim tvrtkama Virkom, Plin Vtc i Flora Vtc za kontinuiranu podršku u radu udruge.

(www.icv.hr; fotografije:Dario Vranek)

Skip to content