U PLANU POVEĆANJE NAKNADE ZA NOVOROĐENČAD: Za prvo dijete 1.000 kuna, za drugo 2.000 te za svako sljedeće 1.000 kuna više

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Jedna od prvih Odluka koje će gradonačelnik Ivica Kirin predložiti Gradskom vijeću svakako će obradovati sve buduće roditelje s područja grada Virovitice, a riječ je o novčanoj pomoći povodom rođenja djeteta. Odluku je u petak, 11. siječnja najavio gradonačelnik Kirin sa svojim zamjenicima, Damirom Marenićem i Vlastom Honjek – Golinac te pročelnikom Upravnog odjel za društvene djelatnosti Alenom Bjelicom.

Uz subvencioniranje ekonomske cijene vrtića, osiguravanje besplatnih udžbenika za učenike od prvog do četvrtog razreda, a učenike viših razreda besplatnih radnih materijala u školama kojima je Grad osnivač, naknade za novorođenu djecu svakako su bitan segment pronatalitetne politike. Inače, Grad naknade za novorođenu djecu ima u dva oblika. Novom Odlukom o novčanoj pomoći povodom rođenja djeteta, iznos pomoći povećao bi se sto posto. Za prvo dijete roditelji bi tako ostvarili pravo na novčanu pomoć u iznosu od 1.000,00 kuna, za drugo dijete 2.000,00 kuna te za svako sljedeće po 1.000,00 kuna više.  Drugi oblik je kroz Odluku o socijalnoj skrbi koja ostaje nepromijenjena te će se određivati prema imovinskom cenzusu.

Zahvaljujući fiskalnoj i funkcionalnoj decentralizaciji te mjerama koje je donijela Vlada RH, Grad Virovitica dobit će oko 13 milijuna kuna više i stoga smo odlučili veći dio tih sredstava usmjeriti na one skupine kojima je to najpotrebnije, istaknuo je I. Kirin dodavši kako se na ovaj način Grad Virovitica bori protiv negativnih demografskih trendova te pomaže mladim obiteljima.

Moram reći da smo na samom vrhu u RH po izdvajanju sredstava za predškolski odgoj te za rad našeg Dječjeg vrtića Cvrčak osiguravamo godišnje oko 7 milijuna kuna. Uz cjelodnevni boravak u vrtiću, uskoro uvodimo i cjelodnevni boravak u osnovnim školama čiji je osnivač Grad. Tu su i projekti energetske obnove naših odgojno-obrazovnih institucija vrijedni oko 16 milijuna kuna, a uskoro krećemo i s novim projektima. Riječ je o novoj zgradi Područne škole u Čemernici te Dječjem vrtiću u Sv. Đurađu koji nam je odobren za sufinanciranje u sklopu Programa ruralnog razvoja, rekao je gradonačelnik Ivica Kirin ujedno zahvalivši na potpori projektima Vladi RH i premijeru Andreju Plenkoviću te podpredsjedniku Vlade i ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću.

Ovom prilikom gradonačelnik Kirin najavio je i nove projekte koji će podići kvalitetu života i obrazovanja najmlađoj populaciji u Virovitici. Naime, u pripremi su projekti izgradnje nove Glazbene škole Jan Vlašimsky i treće osnovne škole, a nakon toga u planu je i izrada projekta za dječji vrtić u Milanovcu. (virovitica.hr, fotografije: M. Bašić i K. Toplak)

Skip to content