Odgođena predstava Mindenfela – u četvrtak 27. lipnja idemo na Mindenfelu – commedie dell´arte

10.-Virovitičko-kazališno-ljetoPredstava Mindenfela – commedie dell’arte u jezičnoj adaptacije Mije Pavleka, ujedno i redatelja predstave koja je trebala biti izvedena u petak 14. lipnja, u okviru Kazališnog ljeta, premijerno će biti odigrana u četvrtaka 27. lipnja i to na pozornici u virovitičkom gradskom parku.

Osim što Vas očekuje zabavna ali istodobno realistička komedija u bliskoj vezi sa socijalnim prilikama Mindenfela ujedno doprinosi očuvanju dijalekta Mikešana, starosjedioca Virovitice koji, nezapisan, tone polako u zaborav.

 Nijedan lik nije prikazan jednostrano, crno ili bijelo, njihov tvorac, Ruzzante suosjeća i razumije svakog od njih, a svi oni zajedno tipični su primjeri renesansne afirmacije životne snage uvijek duboko ukorijenjene u životne situacije; svatko se ponajprije stara za sebe, vlastitu dobrobit i ugodu; silom prilika izmješteni iz svoje sredine, tjerani oskudicom i prisiljeni prilagoditi se novom ambijentu – onome grada, likovi se u promijenjenim okolnostima snalaze najbolje kako znaju pri čemu vrhunskom vrlinom postaje dovitljivost, odnosno snalažljivost a na prijevare se, više ili manje prešutno, pristaje i žmiri; sve to čini ovu komediju i danas aktualnom. S iznimnim osjećajem za dijaloško ocrtavanje psiholoških stanja i osjećaja likova, Ruzzante nas u Mušici perom vještog komediografa drži u neprekidnoj neizvjesnosti između stalnih provala smijeha i naznake tuge, farsičnih situacije i dubinski tragične zbilje u njihovoj pozadini.

 Sama fabula komedije također poziva na jednu veselu, ugodnu večer, naime Beta (Betija), lijepa i mlada seljanka sa svojim se „glasnim“, ali ne i naročito hrabrim već sitnim prevarama i lažima uvijek sklonim mužem Rucom (Ruzzanetom) nastanila u gradu. Manta (Menato), njihov kum, dolazi u grad da bi nanovo stekao Betinu naklonost te obnovio njihovu nekadašnju ljubavnu vezu. No kada mu to ne polazi za rukom, domišljati Manta odlučuje pribjeći lukavstvu te smišlja mindenfelu koja bi trebala stvoriti pomutnju između supružnika i dovesti mu Betu natrag u zagrljaj. Iskazuje Ruci sumnju u Betinu vjernost i nagovara ga da ju stavi na kušnju. Ruca će ga poslušati i preobučen u „stranca“, govoreći „stranim“ jezikom ponudit će joj novac. No Beta prozre Rucinu prevaru i bježi susjedu vojniku Tuni (Tonin) koji ju također želi pridobiti za sebe. Manta i Ruca udružuju snage i pameti kako bi vratili Betu… Uslijedit će niz peripetija, nesporazuma i mindenfela koje će pokazati i prokazati likove u njihovoj punokrvnosti, strasti, gladi, žeđi i snalažljivosti. Beta će se, na kraju komada, vratiti kući, mužu, uz jasnu naznaku da će Manta nadalje biti arbitar situacije. Ali i s naznakom da se pomalja novi krug mindenfela…

 Organizator 10. Virovitičkog kazališnog ljeta je Kazalište Virovitica,  a suorganizatori su Grad Virovitica i Turistička zajednica Grada Virovitice.

Skip to content