U petak, 10. studenog u Virovitici će se edukativnim aktivnostima obilježiti Dan smanjenja rizika od katastrofa

Katastrofe povezane s prirodnim pojavama i različitim tehničko-tehnološkim procesima su veliko društveno i gospodarsko opterećenje kako za svijet, tako i Hrvatsku. Zbog potrebe smanjenja rizika od katastrofa od iznimne je važnosti upoznati javnost o mogućnostima smanjenja rizika, načinima prilagodbe i ublažavanja mogućih posljedica.

Ravnateljstvo civilne zaštite provodi Projekt “Na putu do smanjenja rizika od katastrofa” u sklopu kojeg educira i podiže svijest djece i mladih o potrebi smanjenja rizika od katastrofa. Nositelj projekta je Ravnateljstvo civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova, s Agencijom za odgoj i obrazovanje kao projektnim partnerom. Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Kohezijskog fonda kroz Operativni program konkurentnost i kohezija.

Cilj projekta je jačanje otpornosti zajednica na katastrofe. Uključivanjem djece i mladih, odgojno-obrazovnih i znanstvenih institucija u aktivnosti smanjenja rizika od katastrofa stvaraju se temelji za daljnji razvoj i integraciju smanjenja rizika u sve dijelove društva. Ali, ne treba zaboraviti – smanjenje rizika od katastrofa nije samo posao državnih, regionalnih i lokalnih institucija, već je to posao svakog od nas.

Očekivani rezultati projekta već su većim dijelom ostvareni. Izrađeni su i distribuirani edukacijski materijali o smanjenju rizika uključujući i priručnik za odgojno-obrazovne radnike u provedbi obrazovanja osnovnoškolske djece u području smanjenja rizika od katastrofa koji će biti dostupan i u online verziji.

Nabavljeno je edukacijsko vozilo i edukacijski modeli simulacije katastrofe za aktivnosti jačanja svijesti učitelja, učenika i opće javnosti.

Provedena je edukacija učitelja odabranih pilot škola koje su opremljene modelima katastrofa te su testirale priručnik i educirale svoje učenike u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu.

U sklopu projekta, organizirana je i nacionalna kampanja “Usvoji znanja da šteta bude manja” koja se upravo provodi diljem zemlje. Cilj kampanje je svima predstaviti alate pribavljene kroz projekt te javnost navesti da se upozna s prijetnjama u svom okruženju.

Sve što nauče o prijetnjama, ublažavanju negativnih posljedica i postupcima tijekom katastrofa čini njih, njihovu obitelj i zajednicu sigurnijom i otpornijom na katastrofe i pomaže da opasni događaji ne prerastu u katastrofe.

Obilježavanje Dana smanjenja rizika od katastrofa u Virovitici je na rasporedu u petak, 10. studenog s početkom u 10 sati, a održat će se na Trgu Bana Jelačića 16. Popis svih lokacija možete vidjeti OVDJE.

(civilna-zastita.gov.hr)

Skip to content