U Panonskom drvnom centru kompetencija predstavljena je uzorna soba Historion: Cilj je stranim i domaćim turistima predstaviti originalni, tradicijski, funkcionalni hrvatski interijer

– Cilj nam je bio stvoriti hrvatsku hotelsku sobu, poznatog podrijetla i autora, uz HR elemente, slavonski hrast, hrvatski dizajn, hrvatskog proizvođača, inovativni pristup, uz implementaciju elemenata kulturne baštine, te primjenu naprednih tehnologija u oblikovanju i proizvodnji i ekološku izvedbu – istaknula je između ostalog Ivana Filipović direktorica Panonskog drvnog centra kompetencija za projekt uzorne sobe Historion, koja je sufinancirana sredstvima Ministarstva poljoprivrede u iznosu od 150.000,00 kuna, a čiji je korisnik bila tvrtka Palković d.o.o. iz Velike Črešnjevice, koja pogon ima u Virovitici.

Moglo se to čuti na predstavljanju uzorne sobe Historion, koja se očima javnosti predstavila u Panonskom drvnom centru kompetencija, do sada najvažnijem i najvećem EU projektu Virovitičko-podravske županije, koji je prošle godine otvorio ministar Tomislav Tolušić.

Zašto Historion? Light motiv cijelog koncepta počiva na implementaciji elemenata kulturne baštine – stiliziranih simbola na posudi Orion (prema nekim tumačenjima najstarijeg europskog kalendara koji datira iz 2.600 godine prije Krista i pronađen je na lokalitetu arheološkog nalazišta u Vinkovcima i dio je Vučedolske kulture. Tako se sedam znakova prikazanih na pronađenoj posudi Orion nalaze na pojedinim dijelovima namještaja i popratnim sadržajima koji čine cjelinu prikaza hrvatske povijesti.

– Spajanjem povijesnih elemenata i suvremene tehnologije željelo se poslati poruku da cijeli projekt uzorne sobe počiva na hrvatskoj kulturnoj baštini – podcrtao je dizajner i autor projekta Historiona Krunoslav Kovač, te dodao.

– Ova soba ima i svoje posebnosti. Lampe imaju USB priključke, a svjetlo u ormaru se automatski pali i nakon zatvaranja vrata, nakon 15 sekundi – samo gasi. Slično kao u „frižideru“. Te novotarije su novost u hrvatskim okvirima.
Ovim proizvodom se željela poslati poruka gostima hotela da borave u prostorima koji imaju višeznačnu poruku koja počiva na izvornoj hrvatskoj baštini.
– Želimo stranim i domaćim turistima predstaviti originalni, tradicijski, funkcionalni hrvatski interijer. Namještaj je u cijelosti usklađen s važećom zakonskom regulativom – istaknuo je Željko Palković, direktor i vlasnik tvrtke Palković.

Do sada je tvrtka Palković d.o.o. bila najviše bazirana na proizvodnju pločastog namještaja, no i oni su željeli svojevrsni zaokret.
– Došao sam na ideju da počnemo proizvoditi nešto potpuno novo, da razvijemo potpuno novi koncept okretanju tržišta. Nakon kontakta s dizajnerom Krunoslavom Kovačom došli smo na ideju proizvesti ovu masivnu hotelsku sobu, dok smo s Panonskim drvnim centar kompetencije dogovorili da osmisli i izradi projekta te uzorne sobe. Zadovoljni smo učinjenim.

uzorna soba vtc 36

Prezentaciji u Virovitici, na kojoj je bio i virovitičko-podravski župan Igor Andrović sa zamjenicima Marijom Klementom i Darkom Žužakom te gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin, nazočili su i potencijalni kupci Historiona, iz Hrvatske i Austrije.
– Ovo je dokaz kako se u našoj sredini mogu proizvesti vrhunski proizvodi, jer na području Virovitičko-podravske županije, uz dugogodišnju bogatu tradiciju drvnoprerađivačkog sektora, imamo i moderno opremljen Panonski drvni centar kompetencija gdje niti jedna ideja nije neizvediva što se najbolje vidi iz primjera Historiona – kazao je između ostalog virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Prema viđenom, uzorna soba Historion, po kvaliteti izvedbe spada u kategoriju soba s četiri ili pet zvjezdica. U Palkoviću se nadaju kako će ovom izvedbom, potpuno hrvatskog proizvoda, od ideje do realizacije, zadovoljiti buduće kupce s proizvodnjom budućih kapaciteta koji će otvoriti nova radna mjesta jer bi na godišnjoj razini mogli opremiti desetke hotela ovim potpuno hrvatskim proizvodom. (www,vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Skip to content