U Pakracu obilježena 32. obljetnica stradanja virovitičkih policajaca u Domovinskom ratu

U organizaciji HVIDRA-e grada Virovitice i Policijske uprave virovitičko-podravske, danas (ponedjeljak) je u ulici Kalvarija u Pakracu obilježena 32. godišnjica stradanja pripadnika specijalne policije Policijske postaje Virovitica Damira Babuka, Slavka Jagarinca, Damira Salopeka i Darka Strugara koji su 11. prosinca 1991. godine poginuli boreći se protiv četničkog agresora, te njihovog suborca Željka Pempera koji je u akciji oslobađanja Pakraca poginuo 9. siječnja 1992.

Tim povodom kod spomen obilježja poginulim virovitičkim policajcima počast polaganjem vijenaca i paljenjem lampiona odali su brat pokojnog Slavka – Mirko Jagarinac, te nećak poginulog Jagarinca – Slavko Jagarinac koji je dobio ime po njemu.

Osim njih, počast su odali i izaslanik ministra branitelja, ravnatelj Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć pri Ministarstvu hrvatskih branitelja Dinko Tandara, viša stručna savjetnica u Ministarstvu hrvatskih branitelja – Područnoj jedinici Virovitica Marina Kraljić, načelnik PU virovitičko-podravske Marcel Štrok sa suradnicima, predsjednik HVIDRA-e Virovitica Mirko Poljanac, načelnik općine Gradina Josip Vučemilović Jurić sa suradnicima te predstavnici braniteljskih udruga s područja bivše općine Virovitica, a u ime domaćina počast je odao i predsjednik Skupštine grada Pakraca Miroslav Ivančić sa suradnicima.

Nikada ne smijemo skrenuti s uma da smo mi ti koji smo stvorili našu Domovinu, a naši poginuli prijatelji za nju su dali najveću žrtvu – svoj život. Sve to daje nam obvezu da borbu za bolje sutra nastavimo i u miru, a da sjećanje na Domovinski rat prenosimo i na mlade generacije. Iz tog razloga mi je žao da među nama danas nema mladih iz srednjih i osnovnih škola jer ovdje se ima uistinu dosta za naučiti o stvaranju Hrvatske. Ministarstvo hrvatskih branitelja na čelu s ministrom Tomom Medvedom daje punu podršku ovakvim aktivnostima – rekao je tom prigodom Dinko Tandara.

Prisutnima se obratio i predsjednik HVIDRA-e Virovitica Mirko Poljanac.

Naši hrabri policajci poginuli su tog kobnog 11. prosinca 1991. u jednoj od borbenih operacija kojoj je bio cilj oslobađanje grada Pakraca. Virovitička policija bila je na teškim terenima u Domovinskom ratu, a Pakrac i Lipik, odnosno područje ova dva grada, bila su zasigurno jedni od najtežih, gdje je palo najviše hrvatskih žrtava – napomenuo je između ostalog Mirko Poljanac.

Istina o žrtvi hrabrih policajaca mora se prenositi na mlade genracije policajaca, napomenuo je tom prigodom načelnik PU VPŽ Marcel Štrok.

Iz tog razloga danas su ovdje i naši najmlađi kolege policajci koji će, siguran sam, nastaviti obilježavati ove važne obljetnice i dalje s generacijama koje dolaze, jer to je najmanje što možemo učiniti kao zahvalu našim poginulim kolegama ne samo u Pakracu nego i svima drugima koji su stradali na bojištima tijekom Domovinskog rata – rekao je tom prigodom Marcel Štrok.

Sve nazočne u ime domaćina pozdravio je i predsjednik skupštine Grada Pakraca Miroslav Ivančić, a nakon toga je održana sveta misa za poginule hrvatske branitelje u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Pakracu.

(www.icv.hr, bs, foto: B. Sokele)

Skip to content