U Pakracu obilježena 31. obljetnica početka Domovinskog rata: Policajci po prvi puta nosili ratne zastave hrvatskih postrojbi koje su sudjelovale u obrani grada

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

U srijedu je u Pakracu održan program obilježavanja 31. godišnjice početka Domovinskog rata u Pakracu. Program obilježavanja započeo je svetom misom zadušnicom u Župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, a potom je održan “Mimohod pobjednika” ulicama Pakraca do Jelačićevog trga, gdje je upriličeno čitanje povjesnice i pozdravni govori. Prema riječima načelnika PU virovitičko-podravske županije, Siniše Kneževića, u obilježavanju su sudjelovali i policijski službenici iz Virovitičko-podravske županije koji su ove godine po prvi puta nosili ratne zastave postrojbi koje su sudjelovale u ratu.

– Tako obilježavamo 1. ožujka 1991. godine kada su srpski pobunjenici zauzeli Postaju policije u Pakracu i razoružali hrvatske policajce koji su tada bili na dužnosti. Nakon toga je reagiralo Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske koje je poslalo svoje specijalne postrojbe, između ostalih i Policijske postaje Virovitica i dan poslije, 2. ožujka, Policijska postaja je oslobođena i vraćena u pravni poredak RH. Tako se došlo i do znatne količine naoružanja oduzete pobunjenim Srbima. Držim da je to bila prva pobjeda Hrvatske policije u Domovinskom ratu koja je bila i okosnica Hrvatske vojske koja još tada nije zvanično postojala. Nakon toga se nastavio rat u Pakracu i okolnim naseljima, gdje je sudjelovalo puno policajaca iz Virovitice, pa se slobodno može reći da je policija i obranila Pakrac unatoč oklopnim jedinicama tadašnje JNA i jakom pješadijskom naoružanju. Kasnije se u oslobađanje Pakraca priključio i ZNG, između ostalih i hrvatskih branitelja iz Virovitice. Na žalost, za slobodu Pakraca dosta naših policajaca i hrvatskih branitelja dalo je najviše što je imalo, svoj život – rekao je načelnik PU virovitičko-podravske Siniša Knežević. (www.icv.hr, bs, Fotografije: Bruno Sokele)

Skip to content