U Osnovnoj školi IBM Virovitica predstavljen “Mali vodič ljekovitog bilja virovitičkog kraja”

“Priroda je velika ljekarna” – citat je kojim je dr. sc. Jasna Razlog – Grlica započela svoj tekst uvoda u novu publikaciju Gradskog muzeja Virovitica pod nazivom “Mali vodič ljekovitog bilja virovitičkog kraja”.

Vodič je ostvaren suradnjom nastavnice biologije Jasne Razlog – Grlice, učenika OŠ Ivane Brlić Mažuranić i kustosice Likovnog odjela Gradskog muzeja Virovitica unutar muzejsko – pedagoškog projekta “LJEKOVITO BILJE”.

Muzejsko-pedagoški program “Ljekovito bilje” Gradskog muzeja Virovitica obuhvatio je edukativne sadržaje usmjerene na tematiku ljekovitog bilja i drveća. Zamišljen kao simbioza edukacije i likovnosti. Projekt je realiziran sa stručnim suradnicima kroz radionice, predavanja i terenski rad s učenicima u prirodi (“potraga za zelenim blagom”) s ciljem publiciranja malog kreativnog vodiča ljekovitog bilja virovitičkog kraja, džepnog priručnika koji sumira materijale ostvarene putem muzejskih aktivnosti.

Radionice su ponudile alate usvajanja znanja fitoterapije i recepata narodne medicine u kombinaciji s likovnom praksom dokumentiranja biljaka na papir (korijena, lista, cvijeta), koristeći crtež kao dobrog “učitelja” u memoriranju. Uz vrijednost zabilježenih fotografija biljaka, prepoznajemo i likovnu kvalitetu dječjih crteža nastalih u sklopu projekta, koji doprinose vizualnoj raznolikosti publikacije svojom slobodnom i razigranom stilizacijom.

Ovaj “Mali vodič ljekovitog bilja virovitičkog kraja” trebao bi pružiti osnovne znanstvene činjenice i znanja o ljekovitosti navedenih biljaka koja su prisutna još u tradicijskoj kulturi čovjeka, te će poslužiti kao dobar vodič u prepoznavanju, upoznavanju i otkrivanju ljekovitosti flore ovoga kraja.

Promocija vodiča održana je danas (utorak), u prostoru knjižnice OŠ Ivane Brlić Mažuranić Virovitica.

“Mali vodič ljekovitog bilja virovitičkog kraja” dostupan je u privremenom prostoru Gradskog muzeja Virovitica (Trg Kralja Tomislava 6/II).
(www.icv.hr)

Skip to content