U organizaciji Lige protiv raka u Virovitici održana akcija Cvijet za dan duže

Na brojnim lokacijama po gradu kupnjom narcisa brojni građani dali su potporu obilježavanju Dana narcisa, koju organizira Liga za borbu protiv raka – Virovitica, a u akciju su se uključile i virovitičke škole, Gradsko društvi Crvenog križa Virovitica, Lions club Virovitica, Zajednica žena HDZ-a Katarina Zrinski i Udruga žena Bukovčanke.

Liga protiv raka osnovana je 1998. godine i ovo je 12. akcija i do sada je kroz sve te godine prikupljeno 480.000,00 kuna koja su iskorišteni za kupnju uređaja kojima se pomaže u prevenciji, ali i oboljelima od ove opake bolesti.

Prema podacima Hrvatskog zdravstvenog-statističkog ljetopisa u 2009. godini dijagnosticirano je čak 21.199 novih bolesnika oboljelih od raka. Samo u 2009. godini broj umrlih od raka iznosio je 13.315 i po tome je rak drugi najznačajniji uzrok smrti u Republici Hrvatskoj.

Najčešća mjesta gdje se rak pojavljuje kod žena su dojka, debelo crijevo, dišni organi, maternica, jajnik i štitnjača dok su kod muškaraca to dišni organi, prostata, debelo crijevo, mokraćni mjehur, želudac i gušterača.

Ravnateljica Opće bolnice Virovitica Ana Bajer Feketić tom prigodom upozorila je da se danas rak, ukoliko je rano otkriven, može izliječiti te da već sada postoje bolesnici koji su oboljeli od ove bolesti prije 10-ak i više godine i budući da se je pravovremeno interveniralo još uvijek žive. Zato je pozvala sve, a osobito žene da redovito kontroliraju svoje zdravstveno stanje kako bi se ova opaka bolest na vrijeme otkrila i izliječila.

U akciji je i ove godine sudjelovao gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin.

 

 

Skip to content