U nedjelju svečano obilježavanje 24. obljetnice oslobođenja Jasenaša, prvog oslobođenog naselja u Domovinskom ratu

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

U organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske podružnica Virovitičko-podravske županije ogranak Virovitica klub „Sokol“ Milanovac i uz pokroviteljstvo Grada Virovitice u nedjelju 30. kolovoza svečano će se obilježiti 24. obljetnica oslobođenja Jasenaša.
Prigodna svečanost započet će u 8.30 sati okupljanjem u Mjesnom domu u Milanovcu. U 9.00 sati u Župnoj crkvi Blaženog Alojzija Stepinca u Milanovcu održat će se sveta misa za sve poginule hrvatske branitelje nakon čega će se na Spomen obilježju hrvatskim braniteljima Domovinskog rata u Milanovcu položiti vijence i zapaliti svijeće. U 10.30 krenut će se za Jasenaš gdje će se sa početkom u 11.30 sati na prostoru ispred mjesnog doma održati centralni dio svečanosti.
Da podsjetimo, iako naoružani samo pješačkim naoružanjem koje su često činile i lovačke puške donesena je Odluka o napadu na Jasenaš kako Virovitica ne bi doživjela sudbinu Pakraca i drugih gradova koji su u to vrijeme bili u velikoj mjeri opkoljeni od strane neprijatelja. Akcija je započela ujutro u 5 sati i ponajviše zbog faktora iznenađenja oko 17 sati je bila završena, a neprijatelj potjeran. U akciji bilo i ranjenih od prvog ranjenog Drage Acmana oko 7 sati do ranjavanja pet ljudi u oklopnom vozilu “Mikeš”. Oslobođeno je oko10 kilometara teritorija što je u to vrijeme bilo presudno za kasnije oslobođenje karaula, tj. graničnog prijelaza Terezino Polje i virovitičke vojarne koja je oslobođena već 17. rujna 1991. godine kao i za kasniju akciju “Otkos 10″ jer je ona pokazala da je neprijatelj pobjediv. Prema poznatim podacima Jasenaš je bio prvo oslobođeno naselje u Domovinskom ratu koje nakon oslobođenja više nije palo u ruke neprijatelja.

Skip to content