U naselju Kravljak obilježena 32. obljetnica pogibije pripadnika virovitičke 127. brigade Hrvatske vojske

U naselju Kravljak danas (četvrtak) je obilježena 32. obljetnica pogibije dvadesetorice hrvatskih branitelja, pripadnika virovitičke 127. brigade Hrvatske vojske, koji su stali u obranu Kravljaka, Male Klise, Velike Klise, Babine Gore, Levinovca, te prostora bivše Općine Virovitica.

Uz domaćina, načelnika općine Đulovac Anđelka Kolića sa suradnicima, ovogodišnjoj obljetnici nazočili su: rodbina poginulih branitelja i civila, njihovi kolege branitelji, zamjenik načelnika PU virovitičko-podravske Nenad Križić, voditeljica Područne jedinice Ministarstva hrvatskih branitelja u Virovitici Marina Kraljić, načelnik općine Suhopolje Goran Doležal sa suradnicima, predstavnici HČZ Virovitica na čelu s predsjednikom Davorom Špoljarićem, predstavnici braniteljskih udruga s područja gradova Virovitica i Daruvar, te općina Suhopolje i Đulovac, predstavnici Vatrogasne zajednice općine Đulovac, te mještani.

O tim događajima govorila je i Melita Harmund, predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja Domovinskog rata Virovitica, čiji je suprug poginuo u ovoj akciji koja se dogodila 1991. godine.

Riječi zahvale uputio je i jedan od nekadašnjih zapovjednika u 127. brigadi HV, predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga Virovitica Zvonko Kožnjak, koji je tom prigodom istaknuo da je naselje Kravljak bilo jedno od najvećih mjesta stradanja u Domovinskom ratu u ovom dijelu Slavonije.

Isto tako, riječi zahvale uputio je u ime gradonačelnika Virovitice Ivice Kirina gradski vijećnik i predsjednik HVIDR-e Virovitica Mirko Poljanac, koji je istaknuo kako je policija bila prva postrojba u obrani RH te je u naselju Kravljak pomagala 127. brigadi HV u utvrđivanju položaja, izvlačenju stradalih i ranjenih. Naglasio je i kako se povijest ne smije zaboraviti, jer tko zaboravi svoju povijest neće imati niti budućnosti.

Kod sela Kravljak, nakon iznenadnog napada neprijateljske diverzantske postrojbe na položaje 127. brigade HV, koji se dogodio u ranim jutarnjim satima 9. studenog 1991. godine, u borbi je poginulo sedam pripadnika 127. brigade Hrvatske vojske: Mato Čorković, Rudolf Dudović, Ivan Galeković, Josip Martelo, Berislav Majdandžić, Branko Sabolić i Pero Spajić.

Uz ovu sedmoricu hrabrih pripadnika, na ovom dijelu Zapadno-slavonskog ratišta poginulo je tih ratnih dana još 13 pripadnika 127. Brigade HV, neki prije ovog događaja, a neki nakon. Bili su to Josip Oberling, Nikola Pajić, Zoran Glumac, Branko Klepač, Jasminko Dervišagić, Igor Kukrika, Vlado Harmund, Goran Maljković, Vladimir Horvatinović, Drago Klarić, Miodrag Vlaškić, Romeo Perak, Milan Mandić. Poginule su i dvije civilne žrtve iz Kravljaka, Josip Smiljčić i Milena Jovanović.

Ova obljetnica započela je odavanjem počasti na spomen obilježju poginulom hrvatskom branitelju, pripadniku 127. brigade, zapovjedniku Vladi Harmundu u Maloj Klisi, a završila svetom misom za sve poginule i umrle branitelje u Crkvi Svetog Duha u Đulovcu.

(www.icv.hr, ib)

 

Skip to content