U Mrtvom jarku održana komemoracija povodom Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Komemorativnim skupom u Mrtvom jarku, koji se nalazi kraj sela Bukova u općini Suhopolje, Virovitičko-podravska županija, Udruga hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata općine Suhopolje i “Hrvatski domobran” iz Virovitice zajednički su obilježili Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima. Naime, u skladu s Rezolucijom Europskog parlamenta iz 2009., 23. kolovoza obilježava se kao Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, odnosno kao dan spomena na žrtve komunizma, fašizma i nacizma.
Na središnjem županijskom komemorativnom skupu o brojnim stravičnim zločinima počinjenim po završetku II. Svjetskog rata od strane partizanskih četa pod zapovjedništvom Josipa Broza Tita, koji su mučki, zvjerski diljem zemlje ubijali hrvatske zarobljenike bez ikakvih razloga, bez optužnica i suda govorili su načelnik Općine Suhopolje i predsjednik Udruge hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata općine Suhopolje, Marijan Brlek, predsjednik Hrvatskog domobrana Virovitica, Vlatko Ljubičić, župan Virovitičko-podravski i predsjednik Hrvatske zajednice županija, Tomislav Tolušić i zastupnik u Hrvatskom saboru, osobni izaslanik predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, predsjednik HVIDR-e RH, Josip Đakić.
Komemoracija je završena prigodnom molitvom za sve žrtve totalitarnih režima, koju je predvodio pastoralni suradnik u župi sv. Terezije Avilske i ravnatelj Katoličke osnovne škole u Virovitici velečasni Mario Večerić, te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomen obilježje gdje su počast žrtvama odala i delegacija Grada Virovitice na čelu s gradobnačelnikom Ivicom Kirinom.
Inače, Mrtvi jarak odabran je kao mjesto središnjeg komemorativnog skupa iz razloga što je bio stratište nedužnih hrvatskih civila i vojnika, sudionika Križnog puta. To mjesto nekada se zvalo Duboki jarak, a zbog svoje dubine i položaja bio je izabran kao pogodno mjesto za masovna smaknuća. Tako su nastale najmanje četiri masovne grobnice, a jedna je pronađena tijekom probnog iskapanja 2007. godine.

Skip to content