U listopadu kreću novi poticaji za kupnju A+++ kućanskih uređaja

U Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je osigurano novih 8 milijuna kuna za sufinanciranje kupnje 10.000 A+++ uređaja. Poticaji će ponovo iznositi 800 kuna po uređaju, a cilj provedbe ovog programa je postizanje energetskih ušteda u kućanstvima odnosno smanjenje potrošnje energije na nacionalnoj razini. Javni poziv za građane bit će objavljen u listopadu, a građanima će ponovno biti dostupan popis svih modela i prodajnih mjesta.

„Projekt sufinanciranja energetski najučinkovitijih kućanskih uređaja iz lipnja bio je uspješan te su poticaji potrošeni u devet dana zahvaljujući iznimnom interesu građana. Građani koji su uređaje kupili već sada mogu vidjeti jasne koristi kroz manji trošak za struju ili vodu, a u isto vrijeme štiti se okoliš kroz manje emisije CO2“ – izjavio je na današnjoj konferenciji za medije ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Fond za zaštitu okoliša su javni poziv za građane za kupnju energetski najučinkovitijih kućanskih uređaja raspisali prvi put u lipnju, na temelju nacionalne Strategije energetskog razvoja te Trećeg nacionalnog akcijskog plana energetske učinkovitosti. U razdoblju od 3. do 11. lipnja građani su kupili 10.000 uređaja, za što je bilo osigurano 8 milijuna kuna.

„U lipnju se u akciju uključilo 690 prodajnih mjesta sa 392 različitih modela uređaja. Kupnjom uređaja uz poticaj 63% građana zamijenilo je svoj uređaj stariji od 6 godina, dok je za 37% građana ova kupnja bila prva kupnja takvog uređaja.“ – pojasnio je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller, dodavši kako su najveći broj uređaja kupili građani Zagreba, Primorsko-goranske te Istarske županije.

Kupovali su se hladnjaci, zamrzivači, hladnjaci sa zamrzivačem, perilice posuđa, rublja i sušilica, a čak 90% kupljenih uređaja bile su perilice rublja. Kupnjom i stavljanjem u funkciju ovih 10.000 uređaja ukupno će se uštedjeti 1.006.179 kWh električne energije i spriječiti 235 tona emisija CO2 – to otprilike odgovara godišnjoj potrošnji električne energije za 73 kućanstava ili godišnjoj potrošnji vode za 166 kućanstava.

Procedura za prijavu bila je jednostavna, a ista procedura vrijedit će i za javni poziv koji kreće u listopadu. Građani su na prodajnom mjestu dobili jedinstveni obrazac s barkodom, kojeg su potpisanog u roku 15 dana od kupnje trebali poslati u Fond zajedno s preslikama računa, osobne iskaznice i kartice ili nekog drugog dokumenta ili kopije izvatka iz banke koji sadržava IBAN.

Građani koji kupnjom novog A+++ uređaja planiraju zamijeniti stari uređaj moraju ga propisno zbrinuti. Radi li se o uređaju koji je neispravan, građani ga mogu besplatno predati u prodajnom mjestu u kojem su obavili kupnju. (www.fzoeu.hr)

Skip to content