U Koriji otkriven spomenik pučkoj spisateljici i izuzetnoj ženi Mari Matočec

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Danas je u virovitičkom prigradskom naselju Korija u nazočnosti dopredsjednika Vlade Republike Hrvatske i dopredsjednika Hrvatske seljačke stranke Božidara Pankretića, Velikog meštra Družbe ”Braća Hrvatskog Zmaja” Dragutina Feletara, saborske zastupnice…Danas je u virovitičkom prigradskom naselju Korija u nazočnosti dopredsjednika Vlade Republike Hrvatske i dopredsjednika Hrvatske seljačke stranke Božidara Pankretića, Velikog meštra Družbe ”Braća Hrvatskog Zmaja” Dragutina Feletara, saborske zastupnice Nade Čavlović Smiljanec, župana Virovitičko-podravske županije Tomislava Tolušića, gradonačelnika Grada Virovitice Ivice Kirina, predsjednice HSS-ove organizacije žena ”Hrvatsko srce” Marije Anić Ledinski i drugih uvaženih gostiju otkriven spomenik pučkoj spisateljici i sljedbenici Radićeva Hrvatskog seljačkog pokreta Mari Matočec.

Mara Matočec bila je legenda za seljačke žene u Radićevu pokretu i iako je bila neuka svojom prirodnom inteligencijom i velikom brigom privukla je seljačke žene u javni život i svratila pozornost političara u Hrvatskoj seljačkoj stranci na važnost ženskog rada i nakon nje žene u Hrvatskoj seljačkoj stranci više nikada nisu bile izvan društvenog i kulturnog djelovanja. Osim političkog Mara Matočec intenzivno se je uključila i u kulturno-prosvjetni rad pišući pjesme o prirodi ali i one u kojima se odražava politički život, a njezini komadi, osobito igrokaz ”Matija Gubec” i ”Invalid” bili su izvođeni u mnogim mjestima kako Hrvatske tako i Bosne gdje je odigrala značajnu ulogu kao agitator Hrvatske seljačke stranke.
Inicijativu za podizanje spomenika pokrenuli su Ivan Zelembrz, Ivan Sić i Antun Ključec na čemu im se je posebno zahvalio i gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin zamolivši mještane Korije da svima koji dođu u Koriju prenesu priču o ovoj doista izuzetnoj ženi.
Župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić između ostalog istakao je zadovoljstvo činjenicom da smo počeli ispravljati greške iz hrvatske povijesti i nakon podizanja spomenika Stjepanu Sulimancu dočekali i dan podizanja spomenika Mari Matočec.
U svom govoru Veliki meštar Družbe ”Braća Hrvatskog Zmaja” Dragutin Feletar između ostalog najavio je da će nakon podizanja ova dva spomenika uslijediti i podizanje spomenika Petru Preradoviću u Grabrovnici.

Dopredsjednik Vlade RH i dopredsjednika HSS-a Božidar Pankretić istakao je da je Mara Matočec bila ponosna žena za koju je Marija Jurić Zagorka u svom pismu 1964. godine rekla da je ona zasigurno najpopularnija žena u Hrvatskoj, žena koja je proživjela veliku osobnu tragediju izgubivši muža i dva sina, ali žena koja je imala snage izdići se iznad toga i svojom dobrotom postati uzorom mnogih žena i primjer borbe za pravicu ali i našu jedinu domovinu Hrvatsku.
U sklopu svečanosti organiziran je i kraći kulturni program u kojem su sudjelovali učenici Osnovne škole Vladimir Nazor iz Virovitice, te KUD Seljkačka Sloga iz Špišić Bukovice – društva u čijem osnivanju je sudjelovala i sama Mara Matočec.
Nakon što su spomenik pučkoj spisateljici otkrili dopredsjednik Vlade RH i dopredsjednik HSS-a Božidar Pankretić i Veliki meštar braće hrvatskog zmaja Dragutin Feletar cvijeće kod spomenika položili su predstavnici HSS-a na čelu s predsjednicom HSS-ove organizacije žena ”Hrvatsko srce” Marijom Anić Ledinski i zamjenikom gradonačelnika Grada Virovitice i predsjednikom Gradskog odbora virovitičkog HSS-a Ivanom Sićem.

Skip to content