U Gradskom muzeju Virovitica otvorena prva samostalna izložba mladog virovitičkog akademskog kipara Igora Rufa

rufU Gradskom muzeju Virovitica u sklopu ovogodišnjeg Rokova gradonačelnik Ivica Kirin otvorio je prvu samostalnu izložbu virovitičkog akademskog kipara Igora Rufa.

Igor Ruf rođen je 1984. godine u Virovitici. Magistrirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Stjepana Gračana 2010. godine. Od 2012. radi kao asistent na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Izlagao je na mnogobrojnim samostalnim i skupnim izložbama od kojih izdvajamo Galerija SC: One of a Kind and Five Others, 2010., Zagreb i Indiana University of Pennsylvania, Miller Gallery: Trembling Spaces, 2009., SAD. Dobitnik je nagrada: 2012. Velika nagrada XI. trijenala hrvatskog kiparstva; 2010. Nagrada za najbolji diplomski rad Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu odsjeka kiparstvo; 2009. Druga nagrada na natječaju za izradu 3-D objekta za nagradu „Luka Ritz“; 2008. Prva nagrada, natječaj „Kreativne perspektive“ za rješenje atrija FFZG (koautor Ana Kovačić).

…Prvi korak ka ostvarenju ove izložbe bilo je ostvariti prostor za izložbu. Odnosno iz postojećeg prostora napraviti osnovni uvjet koji je temelj doživljaja Rufovih instalacija, atmosferu. Naime, radi se o lumino-kinetičkim objektima/umjetnosti. Što znači da prema Rufovoj ideji/izvedbi moraju biti smješteni u potpuno zamračeni prostor kako bi promatrač bio u potpunosti uronjen u njih. Ulaskom u prostor bivate suočeni s svjetlom i pokretom u nekom vremenu. Radovi su zamišljeni tako da na neki način hvataju dio vremene za sebe. Dio općeg vremena, dio pojma vremena, dio vremena koji ulažemo u nijh dok ih promatramo. Ako se referiramo na Aristotelovo poimanje vremena kao broj kretanja, gdje je vrijeme beskonačno ili bar potencijalno beskonačno, a prostor konačan, omeđen, uvidjet ćemo da je Ruf uspio igrom svjetla, sjene, prostora i prolaznosti vremena ostvariti nešto poput kadra filma, iluziju koju sami sebi tumačimo doživljajem viđenog.

Izložba je otvorena do 16. rujna 2012, amože se pogledati u radno vrijeme Muzeja: ponedjeljak i petak od 8 do 15, utorak, srijeda, četvrtak od 8 do 19, subota od 10 do 13 sati.

Skip to content