U Gradskom muzeju Virovitica otvorena izložba “Putovanje svijetom”

Sinoć je u Gradskom muzeju Virovitica otvorena izložba lutkica iz Etnografske zbirke virovitičkog…1 1223136200Sinoć je u Gradskom muzeju Virovitica otvorena izložba lutkica iz Etnografske zbirke virovitičkog muzeja.  Izložba je, prema građi, podijeljena u dvije cjeline – lutkice iz hrvatskih krajeva te lutkice europskih i izvaneuropskih zemalja. Većinu predmeta Zbirke čine lutkice iz posmrtne ostavštine dr. Klaudije Dubravin, voditeljice mikrobiološkog laboratorija u Virovitici i njezinog supruga Slavoljuba Paničića, višeg laboranta koji su 1986. godine, Gradskom muzeju Virovitica donirali 120 lutkica te ormar posebno izrađen za njih.

Pročelnik Službe za europske integracije i regionalni razvoj pri Virovitičko-podravskoj županiji, Antun Mihoković, večeras je u Gradskom muzeju Virovitica otvorio izložbu lutkica iz Etnografske zbirke virovitičkog muzeja.  Izložba je, prema građi, podijeljena u dvije cjeline – lutkice iz hrvatskih krajeva te lutkice europskih i izvaneuropskih zemalja. Većinu predmeta Zbirke čine lutkice iz posmrtne ostavštine dr. Klaudije Dubravin, voditeljice mikrobiološkog laboratorija u Virovitici i njezinog supruga Slavoljuba Paničića, višeg laboranta koji su 1986. godine, Gradskom muzeju Virovitica donirali 120 lutkica te ormar posebno izrađen za njih.

Bogaćenju zbirke pridonijeli su svojim donacijama i Virovitičani; Božica i Željko Galoši, Evica i Vladimir Petras te Vesna Šerepac. Za izložbu su priređene i dvije lutkice u narodnim nošnjama virovitičkoga kraja.

Njihova posebnost koja ih izdvaja u izložbi je ručno izrađen bogati tradicijski vez i čipke. Posebno je naglašen osebujan vez tankom crvenom vunicom na ženskoj kapici karakterističan za virovitičko područje – poculici. Također, radi lakšeg snalaženja i razumijevanja u sklopu izložbe postavljene su  karte svijeta, Europe i Hrvatske te su označene zemlje i područja koje imaju poveznice u narodnim nošnjama.

Putovanje svijetom tako, kroz prepoznatljiv nacionalni te regionalni simbol u odjeći – narodnoj nošnji, nudi svakom posjetitelju osobni doživljaj odlaska u bliže i dalje krajeve.

U Hrvatskoj su to područja Slavonije, Podravine, Zagorja, Kvarnera, Dalmacije i Dalmatinske zagore. Izvan Hrvatske su to zemlje: Slovenija, Švicarska, Njemačka, Češka, Poljska, Španjolska, Portugal, Malta, Mađarska, Srbija, Makedonija, Rumunjska, Grčka, Turska, Kina, Kanada-Grenland i Meksiko. Autorica izložbe je kustosica Etnografske zbirke Gradskog muzeja Virovitica, prof. Jasmina Jurković. Izložba je otvorena do 31. listopada 2008. godine.

Skip to content