U Gradskom muzeju Virovitica otvorena izložba “Jajce kraljevski grad“

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

jajceU Gradskom muzeju Virovitica, gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin i načelnik Općine Jajce Edin Hozan otvorili su izložbu “Jajce kraljevski grad“.
Nakon što je već predstavljena u središtu UNESCO-a u Parizu te u više europskih gradova, izložba dolazi pred virovitičku publiku zahvaljujući prijateljstvu ova dva grada.
Kako je u uvodu rečeno grad Jajce je grad bogate povijesti. U pisanome dokumentu prvi put se spominje 1396. uz ime vojvode Hrvoja Vukčića Hrvatinića. Jajce je i grad u kojemu je 1461. okrunjen posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević, a u prošlome stoljeću – 1943. u njemu je održano Drugo zasjedanje AVNOJ-a i stvorena federalna država Jugoslavija.
Puno više podatka, kao i podatci o bogatoj kulturnoj, spomeničkoj i graditeljskoj baštini triju monoteističkih religija mogu se saznati na izloženim panoima.
Gradonačelnik Ivica Kirin prilikom otvorenja naglasio je povezanost ova dva grada koje je nažalost posebno spojila nesreća posljednjeg rata kada su virovitičani sudjelovali u oslobađanju grada Jajce, a već prije toga brojni Jajčani, koji su protjerani, našli utočište u Virovitici gdje i danas žive. Naglasio je i veliku želju da Virovitica pomogne Jajcu kako bi se taj grad na vrijeme pripremio za ulazak u Europsku uniju uz želju da se odrade i brojni zajednički projekti za koje se mogu povući sredstva iz pristupnih fondova EU kada oni jednog dana budu otvoreni i za Bosnu i Hercegovinu.

Načelnik Općine Jajce Edin Hozan posebno je izdvojio sreću što je upoznao Virovitičane kao divne ljude te izrazio veliko zadovoljstvo što je ostvareno bratimljenje ova dva grada te se posebno zahvalio gosp. Ivi Šimunoviću što je u tome dao nemjerljiv doprinos. Na kraju je istaknuo da ova izložba ima posebno značenje kada se nalazi u prijateljskom gradu.

Skip to content