U Gradskom muzeju otvorena izložba natječajnih radova za idejno rješenje za Spomen dom hrvatskih branitelja

Obilježavanje 30. obljetnice oslobađanja virovitičke vojarne u petak, 17. rujna zaključeno je u Gradskom muzeju Virovitica predstavljanjem otvorenjem radova pristiglih na likovni i arhitektonsko-urbanistički natječaj za izradu idejnog rješenja Spomen doma sa spomen obilježjem hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u Virovitici.

Organizator i provoditelj natječaja bilo je Društvo arhitekata Varaždin.

Na samom početku sve nazočne pozdravila je ravnateljica Gradskog muzeja Mihaela Kulej.

U Spomen domu hrvatskih branitelja bit će, za razliku od spomen sobe u Gradskom muzeju Virovitica, s muzejske strane, prezentiran širi aspekt Domovinskog rata – rekla je.

O izboru idejnih rješenja govorila je predsjednica Ocjenjivačkog suda arhitektica Iskra Filipović.

Na natječaju su sudjelovali timovi iz gotovo svih dijelova Hrvatske. U konstruktivnoj diskusiji demokratskim načinom došli smo do izbora najboljeg idejnog rješenja – objasnila je Filipović.

O važnosti izgradnje Spomen doma hrvatskih branitelja u Virovitici pričao je saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić.

Idejno rješenje koje je ocijenjeno najboljim sigurno će doprinijeti boljem radu udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Dugo smo čekali na pronalaženje adekvatne lokacije za Spomen dom. Udruge su sada raštrkane od vojarne do Doma kulture. Ovo će biti hvalevrijedna investicija Grada, uz izdašnu pomoć Ministarstva hrvatskih branitelja. Vjerujem da će sve udruge, u tom prostoru, naći prostorije za svoje zajedničko djelovanje. Prenošenje adekvatnih povijesnih činjenica na mlade generacije također mora biti funkcija ovog objekta – tom prilikom naglasio je Đakić.

Konkretnije o Spomen domu hrvatskih branitelja rekao je virovitički gradonačelnik Ivica Kirin.

Sada očekujem završni natječajni postupak u Ministarstvu hrvatskih branitelja do početka studenog. Nakon toga bi se pristupilo ugovaranju glavnog projekta, a konkretni radovi bi počeli iza polovice iduće godine, kada se zatvori financijska konstrukcija. Vrijednost projekta bit će oko 10 milijuna kuna, a dom će se nalaziti na lokaciji nekadašnjih šumarija Virovitica i Suhopolje, na raskrižju Šenoine i Masarykove ulice. Prostor su nam Hrvatske šume darovale upravo za izgradnju Spomen doma hrvatskih branitelja – izjavio je Kirin.

Na natječaj je pristiglo 15 idejnih rješenja, od kojih je svako zadovoljilo postavljene kriterije. Članovi ocjenjivačkog suda: Iskra Filipović, Ivica Kirin, Mirko Poljanac, Marin Mikelić i Davor Bušnja za najbolje idejno rješenje izabrali su rad AG PLANUMA iz Zagreba, koje su izradili Marko Cvjetko, Miron Hržina, Ivica Keršić, Dunja Sloković i Elena Tikvić.

Mislili smo da znamo dati dobar odgovor na postavljena pitanja. Radili smo ovo oko dva mjeseca. Konkurencija je bila ogromna. Potrudili smo se i zahvaljujemo se žiriju na ukazanom povjerenju – na kraju je rekao Marko Cvjetko, član pobjedničkog tima.

Na predstavljanju su bili saborska zastupnica Vesna Bedeković, zamjenica virovitičkog gradonačelnika Vlasta Honjek–Golinac te predstavnici braniteljskih udruga.

Izložba će biti otvorena tjedan dana, odnosno do 24. rujna.

(www.icv.hr, mš, foto: M. Šolc)

Skip to content