U Gradskom muzeju otvorena izložba Đurđice Horvat „Iza stakla“

Velika izložbena dvorana Gradskom muzeja Virovitica večeras je ugostila samostalnu izložbu umjetnice i skulptorice Đurđice Horvat koja se virovitičkoj publici predstavila radovima u staklu.1 1226316849Velika izložbena dvorana Gradskom muzeja Virovitica večeras je ugostila samostalnu izložbu umjetnice i skulptorice Đurđice Horvat koja se virovitičkoj publici predstavila radovima u staklu.

U predgovoru prigodnog kataloga, ravnateljica Gradskom muzeja Virovitica, prof. Mihaela Kulej o autorici Đurđici Horvat je napisala:  Izložba skulptura u staklu, novom mediju, koji lomi svjetlost i daje sasvim novu dimenziju umjetničkoj skulpturi. Autorica je dobitnica mnogih nagrada i priznanja za svoj umjetnički rad i izuzetan doprinos za promidžbu kulturnih programa u ULUPUH-u.

Diplomirala je na autorskoj umjetničkoj kiparskoj školi Agora u klasi akademskog kipara Ivana Kožarića, a izlaže na mnogobrojnim samostalnim i skupnim izložbama. Umjetnički se izražava u keramici i staklu na sasvim novi i inventivan način, pomičući granice tradicionalnog shvaćanja kiparstva.

Dva pojma ključna su u prepoznavanju umjetničkog djela: nadahnuće iz kojega proizlazi ideja stvaranja i oblikovanja i izvedba, koja ulazi više u onaj praktični dio umjetničkog, rekli bi čak majstorski.

Umjetnica i skulptorica Đurđica Horvat posjeduje oboje, i to na sasvim neposredan i kreativan način pokazuje u svojim djelima, svojoj osobnosti i radu uopće.

Posebno je čarobno ući u njen svijet keramike i stakla, bilo fizički zakoračiti u njega u njenom atelijeru Kest u Zagrebu, ili kroz njene radove pustiti da vas ponesu boje, forme, materijali i neposredna razigranost koju pokazuje kako u svojim djelima, tako i u neprestanom (pre)ispitivanju svih zakonitosti umjetničkog.

Jer Đurđica Horvat skulptorica je koja se izražava u ne baš skulptorskom mediju. Naime, njene su skulpture izrađene u keramici ili staklu koji su tradicionalno (pre)određeni za produkciju ukrasnih predmeta. No, u umjetničkom iskazu Đurđice Horvat staklo i keramika nisu shvaćeni doslovno tradicionalno već njeno poimanje ide van uopćenog i tako otvara puno mjesta za istraživanje, kreiranje i ispitivanje općih mjesta u doživljaju kiparstva. A to je upravo ono što Đurđica Horvat i radi.

Preispitivati novi mediji, istraživati i formirati autorica doživljava kao igru svjetla, materija(la) i oblika, te samim tim stvara vrlo zanimljiv i, prije svega, maštovit svijet staklenih figura koje su oblikovane od apstraktnih formi do figuralno prepoznatljivih likova.

Prvi dojam njene umjetnosti je zaigrani svijet boja i oblika u koji kao da nas je uvelo neko dijete, ali nakon što shvatite samu tehniku izrade i istinski trud koji je doveo do zaokruživanja potpunosti neke skulpture, postaje jasno da vas je u svoj svijet uvela velika umjetnica koja se još uvijek pronalazi u vrlo zahtjevnom i nikada do kraja definiranom igranju s oblicima i bojama.

Na izložbi u Gradskom muzeju Virovitica ideja je bila prvenstveno pokazati skulpture u staklu koje je modelirano toliko podatno i izražajno da i u promatraču budi preispitivanje poimanja kiparstva i forme uopće, ali i želju za nekim zaigranijim, obojanim svijetom. Posebno su zanimljivi efekti svjetla i boje u mnogobrojnim valerima, a izraženi u zanimljivim i maštovitim formama od apstraktnih preko organskih ka figuralnim (ribe, aktovi), a opet pomaknutim van granica.

Autorica uspješno prekoračuje čisto umijeće i stvara složeno umjetničko djelo koje je dodatno obogaćeno raznim varijacijama i svjetlom, izlazeći iz tradicionalno zanatskog i hrabro pomičući granice umjetnički suvremenog.

Izložbu je otvorio gradonačelnik grada Virovitice Ivica Kirin, a izložene radove posjetitelji mogu pogledati sve do 25. studenog do kada je izložba otvorena. (aj)

Skip to content