U Gradskoj knjižnici održana tribina o zdravstvenom i spolnom odgoju

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

odgoj 1U organizaciji virovitičke podružnice Hrvatskog katoličkog liječničkog društva, u prepunoj Gradskoj knjižnici i čitaonici u Virovitici, održana je tribina o zdravstvenom i spolnom odgoju. U uvodnom dijelu nazočnima se obratio predsjednik Društva Tvrtko Kovačević, dr.med. spec. ginekologije i opstetricije .

Voditelj predavanja, diplomirani teolog Goran Friedrich koji je u teorijskom dijelu dotaknuo samu srž pozadine zdravstvenog i spolnog odgoja, čiji korijeni sežu čak do urote između oca moderne seksologije u SAD-u Alfreda Kinsey-a i tajkuna Rockefeller-a s namjerom da u Americi, maloljetničkim trudnoćama i pedofilijom spriječe obiteljski sustav vrijednosti. Goran Friedrich je tijekom predavanja naveo par informacija gdje se još zdravsteni i spolni odgoj provodi, da je najveći problem što je spolni odgoj ušao u školstvo potajno te naveo koja su dva modela spolnog odgoja postojala.

Nakon teorijskog dijela uslijedila je i tribina na kojoj su nazočni izrekli svoja mišljenja, negodovanja o medijskom prostoru koji koristi spolne odnose i golotinju da bi povećao svoju gledanost ili čitanost te u što kraćem roku ostvario profit. Posebno je naglašen podatak da su najjače svjetske industrije vojna, pornografska i farmaceutska te da osobito ove dvije posljednje imaju velik interes vezan uz ovu temu. Podsjetilo se na to sa duhanskom industrijom koja je svojevremeno pušenje nametnula kao stil života, a da i danas nije bitno drugačije naveden je nedavni primjer cjepiva protiv svinjske gripe gdje je sprega farmaceuske industrije i medija stvorila beskorisno cijepljenje milijuna ljudi.

Istaknuto je da razlozi da se u Hrvatskoj događa velik broj maloljetničkih trudnoća ne stoji jer dok se u Europi taj postotak kreće oko 18 posto u Hrvatskoj on iznosi 3%. Na kraju kao zaključak je istaknuto da se nitko ne protivi spolnom odgoju u školama već se zalaže za tradicionalne zasade kvalitetne obitelji te da se na vrijeme izbjegne nepopravljiva šteta u odgoju djece.

Zapažen je bio i komentar gradonačelnika Ivice Kirina koji je napomenuo da ovdje nisu u pitanju samo dva ili tri sata godišnje koje će djeca na ovaj način učiti o spolnosti. Ovo je samo eksperimentalna faza programa. Ono što je bitno jest misliti unaprijed, što će biti za deset ili čak dvadeset godina. Jer ako roditelji sad  ne dobiju pravo na izbor, onda će ga izgubiti trajno. (www.virovitica.hr//www.icv.hr)

Skip to content