Božićna prodajna izložba i božićne jaslice od komušine

Zaživio je prosinac u Virovitici. Blagdanski je ugođaj. Učenička zadruga „Mali Mikeši“ iz Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica predstavila se prigodnom prodajnom izložbom ispred Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica 5.12.2012.  Unikatni uratci, pretežno sakralne tematike, s dodatkom tradicionalnog traga čipke i veza našli su tako  put do mnogih domova. Ondje će, ovoga Božića, krasiti stolove tabletići s domaćim vezenim motivima kakve su vezle i naše bake prije puno godina.  Posude od terakote  za žito bit će ispod božićne jelke  baš kao nekada. Čipkasti anđeli i križići širit će mir u domovima. Taj trag tradicije  je  dodana vrijednost zadružnih proizvoda.

Nadalje, zadrugari su izradili male božićne jaslice. Postavili su ih ispod okićenog zelenog drvca u Gradskoj knjižnici i čitaonici 7.12.2012.  Jednostavne su, prirodne i jasne, baš kao i istina o svetoj noći  koju prikazuju. Učenici su ih izradili od komušine, starom autohtonom tehnikom karakterističnom za naš kraj. 

Mali virovitički zadrugari ovom izložbom žele svima sve najljepše povodom Božića i poručuju: „Čuvajmo tradicijske vještine jer one su naše blago“.

 

Skip to content