U Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica održana deveta radionica biblioterapije za hrvatske branitelje

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica danas (petak) je održana deveta po redu radionica za hrvatske branitelje čiji je ciklus započinjao u proljeće svake godine, a mjesečno se održavaju dvije radionice u trajanju od dva sata.

Cilj radionica je stjecanje navike čitanja, koja ima vrlo dobar terapijski učinak za braniteljsku populaciju kod njihovih tegoba. Nakon obilaska knjižnice i upoznavanja knjižničnog fonda, braniteljima je i ovaj put ponuđeno niz različitih tekstova, koje su čitali.

Razgovaralo se o pročitanom, a tekstovi su bili dobar poticaj za međusobni dijalog. Nakon radionica branitelji su pogledali i postavljene izložbe u knjižnici. Voditeljice radionice bile su djelatnica Gradske knjižnice i čitaonice Nela Krznarić, voditeljica Odjela za odrasle te djelatnice Dnevne bolnice Virovitica, psihologinja Anita Županić i radna terapeutica Dinka Antunović.

Ovaj projekt započeo je u proljeće 2019. godine, a kroz radionicu je dosad prošlo oko stotinjak branitelja – rekla je voditeljica radionice Nela Krznarić koja je dodala dobru terapijsku vrijednost ovog projekta…

-Kada govorimo o ovim radionicama onda mislimo na unaprjeđenje zdravlja biblioterapijom. Radi se naime o biranim štivima za braniteljsku populaciju koja su uglavnom poticajna, plemenita i dobra. Nešto što im može dati neku ideju, čak da se i poistovjete s nekim likom iz knjige u svrhu toga kako se nositi s nekim problemom ili kako ga riješiti i slično. Biblioterapija je sve više zastupljena, čak za nju kažu da ponekad ima više terapijskog učinka nego i bolničko liječenje. Shodno svemu, naš projekt nastavljamo i dalje, a idući susret u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Virovitici je već u ponedjeljak, 2. prosinca – rekla je voditeljica Odjela za odrasle Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica Nela Krznarić.

(www.icv.hr, bs, foto: B. Sokele)

Skip to content