U Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica obilježena ovogodišnja manifestacija Noć knjige

Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica obilježila je bogatim i raznolikim programom “Noć knjige”. Riječ je o najmasovnijoj nacionalnoj manifestaciji koja promiče knjigu i čitanje, a ove se godine održala 12. put zaredom u razdoblju od 21. do 23. travnja.

Program obilježavanja započeo je već u petak, 21. travnja kada je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica održano finale projekta “Knjige koje sele da druge razvesele”. Projekt se provodi već nekoliko godina i ustvari znači da se dio knjižnog fonda iz gradske “preseli” u školsku knjižnicu. Učenici škole posuđuju knjige iz gradske knjižnice u školskoj knjižnici i u finalu na različite zanimljive načine predstavljanu pročitano. Cilj projekta je poticanje čitanja, upoznavanje s fondom gradske i školske knjižnice i posjećivanje knjižnica. U projektu su ove godine sudjelovali učenici Osnovne škole Ivane Brlić – Mažuranić Virovitica, a na finalu u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica bodrili su ih njihovi nastavnici hrvatskoga jezika, knjižničarke i školski ravnatelj Ivica Tomljanović. U kategoriji učenika nižih razreda prva tri mjesta osvojili su Eva Milković, Maša Ružman i David Kolesarić, dok su među učenicima viših razreda prva tri mjesta zauzeli Petra Barčanac, Paula Barčanac i Roko Pauković.

Isti dan (petak) nastavljeno je s programom “Noći knjige” kada je u popodnevnim satima održan turnir u računalnim, VR i PlayStation igricama naziva K&K Knjiga i Konzola. U VR su se natjecali u igri Beat Saber. Od pet natjecatelja pobjedu je odnio Teo Buđak, natjecatelj koji je kroz tri kruga skupio najviše bodova te za nagradu osvojio slušalice. Natjecanje je nastavljeno na konzoli PlayStation 5 na kojoj su sudionici igrali igricu FIFA 23. Sudjelovalo ih je devet, a pobjednici Siniša Mihajlović i Karlo Pekić su osvojili miš za računalo i podlogu za miš, poklone VACOM-a.

No tu nije bio kraj petku jer je u večernjim satima organizirano spavanje u knjižnici karakterističnog naziva “Sanjaju li djeca elektroničke knjige?”. Zanimanje za prespavanac je bilo iznimno veliko. U noći s petka na subotu okupilo se dvadesetak spavača, od drugog razreda osnovne, pa do prvoga razreda srednje škole. Nakon upoznavanja uslijedilo je postavljanje strunjača, vreća za spavanje, dekica i jastučića. Uz kokice, slasne prutiće i sokove gledali su SF film i super se zabavili. Nakon gledanja filma ostalo je malo vremena za razgovor i društvenu igru. Druženje je nastavljeno i ujutro uz doručak te je trajalo sve dok nije došlo vrijeme za odlazak kući. Djeca su se rastala prepuna dojmova i sa željom za novim prespavancem.

Subota je donijela nove sadržaje, a knjižnicu je posjetio poznati novinar i bloger Domagoj Jakopović Ribafish koji je gostovao kao voditelj i moderator Pub kvizova koji su u virovitičkoj Knjižnici održani prvi put i to upravo u povodu “Noći knjige”. U 19.00 sati je održan kviz za mlade na kojemu se okupilo čak osam ekipa mladih u dobi do 25 godina, a koji su kroz tri kruga imali priliku točno odgovarati na različita pitanja iz opće kulture. Unatoč ne baš tako laganim pitanjima, mladi su se izvrsno snašli i zabavili, a pobjedu je u konačnici odnijela ekipa maštovitog naziva Lokalni hobiti. Već u 21.00 Ribafish je nastavio s moderiranjem i vođenjem Pub kviza za odrasle koji je okupio deset ekipa. Oni su također odgovarali na pitanja kroz tri kruga, ali su pitanja bila podijeljena u tri kategorije. Prvu kategoriju činila su pitanja iz područja povijesti knjige, odnosno knjižničarstva, drugu pitanja iz tehnologije s naglaskom na umjetnu inteligenciju kao ovogodišnju temu “Noći knjige”, a treću pitanja iz opće kulture. Nakon sva tri kruga pobjedu je odnijela ekipa naziva E-kipa.

Druženje s Ribafishom nastavljeno je i u nedjelju, 23. travnja , ali ovog su puta u Knjižnici gostovali klinci i klinceze koje su većim dijelom činili učenici prvoga razreda Osnovne škole Vladimir Nazor Virovitica, a u knjižnicu su došli zajedno sa svojom učiteljicom Romanom Brajković. Na početku druženja “Riba” je s njima razgovarao o svom projektu RokOtok i istoimenoj knjizi. Nakon razgovora i predstavljanja knjige, mališani su se “pretvorili” u Čisteće Medvjediće te zajedno s ostatkom ekipe očistili područje oko knjižnice. No tu nije bio kraj jer su nakon toga u malene staklenke zasadili različite vrste povrća i cvijeća koje će presaditi u svoje vrtove i čiji će rast Ribafish zajedno s knjižničarima iz Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica pratiti. Na ovaj način je uz “Noć knjige” ujedno obilježen i Dan planeta Zemlje.

U skladu s motom ovogodišnje “Noći knjige”, organiziran je i natječaj za najbolju kratku priču do 500 riječi. Ravnopravni pobjednici natječaja ‘izGradi Priču o suTra’ na temu Virovitica u budućnosti su Mislav Škvarić i Tin Hršak. Njihove priče Virovitica 2050. i Tarot je knjižnični žiri proglasio najboljima te će biti objavljene na mrežnim stranicama knjižnice, a autorima su uručene i nagrade.

(Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica)

Skip to content