U Gradskoj knjižnici i čitaonici u Virovitici predstavljena fotomonografija “127. virovitička brigada u Domovinskom ratu”

U organizaciji UDVDR-a RH, podružnica VPŽ, ogranak Virovitica i u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Virovitica, sinoć (utorak) je u Gradskoj knjižnici predstavljena fotomonografija “127. virovitička brigada u Domovinskom ratu”, kojoj je autor Natko Martinić Jerčić, a uredništvo knjige čine nekadašnji zapovjednici u 127. brigadi Zvonko Kožnjak, Marko Krstanović, Davor Špoljarić, Željko Iharoš, te predsjednik UDVDR-a ogranak Virovitica Vlado Paurić.

Uz samog autora teksta Natka Martinića Jerčića, o knjizi su govorili i Zvonko Kožnjak, te nakladnik ovog uratka, nekadašnji zapovjednik 127. brigade HV, predsjednik UDVDR-a RH, general-pukovnik Đuro Dečak.

Inicijativu za izradu fotomonografije pokrenule su braniteljske udruge s područja bivše općine Virovitica, a povodom 30. obljetnice 127 brigade HV u listopadu 1991. godine u Virovitici – istaknuo je Natko Martinić Jerčić.

Dogovoreno je da ja napišem tekst fotomonografije čiji prvi dio čini ratni put brigade, od njenog ustroja, razmještaja i organizacije i ratnog djelovanja tijekom 1991. i 1992. godine, odnosno dijelova brigade angažiranih do demobilizacije 1999. godine. U drugom dijelu fotomonografije opisan je ratni put kroz fotografije od njenih početaka, odnosno nastanka 50. samostalnog bataljuna i kasnije 127. brigade HV. Osim fotografija sa bojišnica tu su i fotografije sa imenima i prezimenima poginulih pripadnika brigade – rekao je tom prigodom Natko Martinčić Jerčić.

Više sam nego zadovoljan ovom fotomonografijom, a mislim da će njome biti zadovoljni i ostali pripadnice brigade, odnosno naši građani koji je budu pročitali. Držim da se radi o izuzetno dobroj knjizi koja može poslužiti i kao temelj za nastanak nekih novih knjiga na tu temu – ocijenio je ovu fotomonografiju Đuro Dečak.

Član uredništva i jedan od inicijatora nastanka ove fotomonografije, predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga Virovitica Zvonko Kožnjak, zahvalio je tom prigodom svima koji su dali maksimalni doprinos za izradu ovog vrijednog uratka.

Ovo nikad ne bi bilo ostvareno da nije bilo naših branitelja koji su velik dio fotografija izvukli iz privatnih arhiva. Zahvaljujem i sunakladniku Hrvatskom memorijalno-dokumentacijskom centru Domovinskog rata i prvom njihovom prvom čovjeku Anti Nazoru, Državnom arhivu iz Virovitice i njegovim djelatnicima, Zoranu Šimiću koji je odlično obavio tehničku pripremu i obradu fotografija i drugim vrijednim ljudima. Naravno zahvalu upućujem i Virovitičko-podravskoj županiji i Gradu Virovitici koji nas uvijek prate u stopu kada je riječ o ovakvim projektima – rekao je Zvonko Kožnjak.

Uz organizatore, branitelje i ostale građane, na predstavljanju fotomonografije nazočio je i pročelnik Službe za pravne poslove i lokalnu samoupravu VPŽ Ivo Horvat, gradonačelnik Ivica Kirin i pročelnik za društvene djelatnosti Grada Virovitice Alen Bjelica i jedan od ratnih zapovjednika HVO u Domovinskom ratu general-pukovnik Željko Šiljeg, a u glazbenom dijelu programa sudjelovao je Tamburaški sastav 127. brigade HV na čelu s Marijanom Mihaljevićem.

(www.icv.hr, bs)

Skip to content