U četvrtak, 6. rujna održat će se početna konferencija projekta Tehnološko inovacijski centar Virovitica vrijednog 17.559.424,21 kuna

U četvrtak 6. rujna, s početkom od 11,00 sati u prostorima Visoke škole u Virovitici, u dvorani Viro, održat će se početna konferencija projekta Tehnološko inovacijski centar Virovitica, financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj, iz poziva “Ulaganje u organizacijsku reformu i infrastrukturu u sektoru istraživanja, razvoja i inovacija”. Tehnološko inovacijski centar Virovitica, za gradnju kojeg je zemljište osigurao Grad Virovitica, predstavlja znanstveno-istraživačku infrastrukturu od posebnog značaja za Virovitičko-podravsku županiju čija namjena jest provedba istraživačko-razvojnih projekata u znanstvenim poljima poljoprivrede, biotehnologije i prehrambene tehnologije.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 17.559.424,21 kuna, financiran je bespovratnim europskim sredstvima u stopostotnom iznosu. Partneri u provedbi projekta te daljnjem radu su: Prehrambeno tehnološki fakultet Osijek i Poljoprivredni fakultet u Osijeku. Projekt je napisala VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije.

Ugovor je u svibnju ove godine, u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, uz nazočnost ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak i ravnatelja SAFU-a Tomislava Petrica, potpisao virovitičko-podravski župan Igor Andrović. TIC će se nalaziti na području današnje Visoke škole u Virovitici.

Tehnološko inovacijski centar u Virovitici, bit će opremljen najsuvremenijom laboratorijskom opremom a provodit će istraživačko-razvojne projekata u znanstvenim poljima poljoprivrede, biotehnologije i prehrambene tehnologije od strane znanstvenih institucija. Navedeni projektni partneri iznimno su važni zbog specifičnih znanja iz znanstvenog područja biotehničkih znanosti te su uključivanjem u projekt pristali dati doprinos u jačanju konkurentnosti poljoprivrede i prehrambeno prerađivačke industrije kroz istraživanje, razvoj i inovacije. Iskustvo projektnih partnera dokazuje da na gospodarskom tržištu postoji potražnja gospodarskih subjekata i poljoprivrednika za istraživanjem i razvojem, jer postoje problemske situacije i neiskorišteni potencijali kojima znanost može pružiti rješenje. (www.vpz.hr, Fotografija: ilustracija, Kristijan Toplak)

Skip to content