U četvrtak 20. 05. u 19.30 sati u Gradskom muzeju Virovitica otvorenje Izložbe cjelokupne donacije Croatia osiguranja d.d.

U sklopu Projekta za očuvanje hrvatske kulturne baštine Croatia osiguranje d.d. uručilo vrijednu donaciju umjetnina Gradskom muzeju u Virovitici. Nakon izložbe u Varaždinu, Virovitica će biti drugi grad u kojem…1 1274180478U sklopu Projekta za očuvanje hrvatske kulturne baštine Croatia osiguranje d.d. uručilo vrijednu donaciju umjetnina Gradskom muzeju u Virovitici.Nakon izložbe u Varaždinu, Virovitica će biti drugi grad u kojem će se ove godine nastaviti izložba umjetnina doniranih u sklopu Projekta za očuvanje hrvatske kulturne baštine. Projekt je započet 2008. godine na inicijativu Grada Varaždina i Gradskog muzeja Varaždin, s idejom da se potakne sustavno otkupljivanje djela suvremene umjetnosti iz arhiva i kolekcija, a koje muzejsko-galerijske institucije inače nisu financijski u mogućnosti realizirati.

Do sada su u projekt bili uključeni muzeji u Varaždinu, Zadru i Rijeci. Ove godine u Projekt ulaze četiri hrvatska muzeja: Gradski muzej Varaždin kao nositelj projekta, Gradski muzej Virovitica, Muzej Valpovštine i Galerija moderne i suvremene umjetnosti Vela Luka. Sredstva donacije izdvojilo je vodeći hrvatski osiguravatelj tvrtka Croatia osiguranje d.d.

Globalni tijek roba i kapitala nerijetko stvara okolnosti u kojima umjetnička djela bivaju sustavno otkupljivana od inozemnih kolekcionara i institucija. Zbog toga je cilj projekta sačuvati našu baštinu i obogatiti likovne zbirke muzeja djelima eminentnih hrvatskih umjetnika 20. stoljeća. Ukupno je samo ove godine otkupljeno 139 likovnih djela, a obuhvaćaju slike, crteže, skulpture i grafike ponajboljih hrvatskih autora, među kojima su: Mirko Rački, Antun Motika, Albert Kinert, Dušan Džamonja, Nikola Koydl, Aleksandar Srnec, Nives Kavurić Kurtović, Edo Murtić, Miroslav Šutej, Nataša Cetinić, Eugen Kokot i drugi.

Gradski muzej Virovitica primio je vrijednu donaciju djela Tihomira Lončara, Nikole Koydla, Borisa Bučana, Željka Senečića, Miroslava Šuteja, Munira Vejzovića, Ljube Škrnjuga, Borisa Demura, Željka Hegedušića i Gorana Petrača u iznosu vrijednosti od 250.000,00 kuna.Izložba će se održati u Gradskom muzeju Virovitica, 20. svibnja u 19,30 sati.

Skip to content