U Bukovi otvoreni radovi na izgradnji vodovodne mreže, a u Borovi i Cabuni označen je početak gradnje plinovodne mreže

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, uz nazočnost između ostalih, saborskog zastupnika Josipa Đakića, virovitičko-podravskog župana Tomislava Tolušića, zamjenika generalnog direktora Hrvatskih voda Siniše Širca, zamjenika župana Zdravka Dijakovića, načelnice Općine Suhopolje Zlate Šljivac, predsjednika Mjesnog odbora Borova Dražena Čimina, te niza ostalih uzvanika, u Bukovi je otvorio radove na izgradnji vodovodne mreže u duljini od 3.000 metara. Obraćajući se nazočnima, načelnica Zlata Šljivac, istaknula je kako su stanovnici Bukove zaslužili vodu jer su nakon drugog svjetskog rata bili ugnjetavani i jer je ovaj kraj sustavno bio zapostavljan nakon drugog svjetskog rata, a jedan od razloga je i blizina tzv. „Mrtvog jarka“ gdje se nalaze tijela 700, bez pravednog suda, mučki ubijenih Hrvata. Virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić, između ostalog je kazao, kako stanovnici Bukove u ta vremena nisu mogli dobiti niti vodu niti cestu jer su bili Hrvati, a sve se činilo kako bi ih se iselilo s ovih područja. No, naglasio je župan Tolušić, uz potporu Vlade RH, resornog ministarstva, Hrvatskih voda, Virovitičko-podravske županije, Bukova će dobiti vodu kao i uostalom sva naselja u općini Suhopolje, a tome mještani i ovog, kao i ostalih naselja, mogu ponajprije zahvaliti aktualnoj vlasti.

Saborski zastupnik Josip Đakić, istaknuo je kako će u Bukovu doći zdrava i kontrolirana voda i kako je to dio razvoja ruralnih sredina, jer infrastrukturni projekti, kao što je izgradnja vodovodne mreže ili modernih prometnica, nude svim stanovnicima ovih područja ljepše i bolje uvjete življenja.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, govorio je kako je nekada Bukova imala 300 stanovnika, no kako je posebno nakon drugog svjetskog rata do devedesetih godina, namjerno i sustavno dolazilo do raseljavanja, kako zbog političkih tako i gospodarskih razloga. Naglasio je kako su komunistički zločinci namjerno zatirali hrvatstvo, a osim toga, naselju nisu asfaltirali cestu niti dali vodu, pa su stanovnici odlazili iz Bukove.

– Izgradnjom vodovoda u Bukovi, ovim stanovnicima dajemo život, jer voda je život – apostrofirao je potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, naglasivši pritom i kako je dobivanje vode na ovom području, zasigurno jedan od preduvjeta da se stanovnici počnu vraćati i u Bukovu.

akon toga, na prigodnoj svečanosti u Borovi, označen je početak gradnje plinovodne mreže u naseljima Borova i Cabuna u dužini od gotovo 30 kilometara. Vrijednost investicije u Bukovi te Borovi i Cabuni iznosi oko 3.900.000,00 kuna.
(kt)

Skip to content