U Brusniku odana počast poginulim hrvatskim vitezovima, pripadnicima 127. brigade HV-a

U nedjelju, 10. siječnja, ispred spomen obilježja u Brusniku, u organizaciji Grada Virovitice i Koordinacije braniteljskih udruga Grada Virovitice, odana je počast poginulim pripadnicima slavne virovitičke 127. brigade HV.

U akciji oslobađanja sela Brusnik pokraj Pakraca 29. prosinca 1991. godine nestalo je dvanaest naših hrabrih branitelja, a nakon nekoliko dana saznalo se da su svi poginuli i mučki masakrirani. Njihova tijela su 7. siječnja 1992. prevežena u Viroviticu, a pogreb je održan na današnji dan, 10. siječnja 1992.

Uz obitelji poginulih i njihove suborce, počast poginulima odala su izaslanstva HVIDRA-e RH, Zajednice udruga HVIDRA-e VPŽ, te HVIDRA-i Grada Virovitice i Slatine, Koordinacije braniteljskih udruga grada Virovitice, Virovitičko-podravske županije, predvođenih zamjenikom župana Darkom Žužakom, Policijske uprave VPŽ i Grada Pakraca, na čelu s načelnikom Sinišom Kneževićem, Grada Virovitice predvođenih gradonačelnikom Ivicom Kirinom, Grada Pakraca na čelu s predsjednikom Gradskog vijeća Pakraca Miroslavom Ivančićem, Općine Špišić Bukovica na čelu s načelnikom Hrvojem Milerom i UHBDR Suhopolje.

Imena Denisa Resnera, Miroslava Zeca, Ivana Žeravice, Slavka Vrbančića, Milana Škrilca, Željka Goričanca, Nenada Oblučara, Željka Maligeca, Željka Somljačana, Miroslava Petrovića, Tihomira Mihelića i njihovog zapovjednika Vinka Belobrka zauvijek su ostala utkana u povijest naše Domovine – rekao je tom prigodom predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga Virovitice i jedan od nekadašnjih zapovjednika u 127. brigadi HV Zvonko Kožnjak, istaknuvši važnost oslobađanja Pakračkog područja za daljnji tijek Domovinskog rata.

Pogibija dvanaestorice naših hrabrih vitezova bio je vjerojatno najtužniji događaj za žitelje našeg kraja u Domovinskom ratu, no njihova žrtva nije bila uzaludna, jer nakon oslobađanja Pakračkog područja, srpske snage više nisu mogle presjeći Republiku Hrvatsku prema mađarskoj granici i odvojiti istočnu Slavoniju od ostatka Hrvatske, a Podravska magistrala postala je sigurna komunikacija prema istoku Hrvatske – naglasio je tom prigodom Zvonko Kožnjak.

Emocije na pogibiju mog oca Vinka Belobrka, iako je od tada prošlo skoro tri desetljeća, još uvjek se nišu stišale – rekao je tom prigodom njegov sin Hrvoje Belobrk.

Tada sam imao nekih 13 godina, možda premalo da u potpunosti shvatim što se zapravo desilo, no ubrzo mi je sve postalo jasno. Zahvalan sam ocu za sve što je u ratu učinio, a želja mi je da se i on i svi drugi hrvatski branitelji koji su dali život za Hrvatsku, nikad ne zaborave – rekao je tom prigodom Hrvoje Belobrk.

Odavanjem počasti hrvatskim vitezovima, prisjećamo se svih njihovih zasluga, ali isto tako podsjećamo sve, posebno pripadnike mlađe generacije na ljude koji su stvarali Hrvatsku državu – rekao je tom prigodom gradonačelnik Ivica Kirin, istaknuvši važnost zajedništva u teškim trenucima.

Zajedništvo u Domovinskom ratu nam je omogućilo pobjedu, a to veliko Hrvatsko srce koje je kucalo u najtežim trenucima devedesetih, kuca i danas kada smo se opet našli u teškoj situaciji uzrokovanoj potresima u Banovini. Grad Virovitica, zajedno sa braniteljskim udrugama svake godine dolazi na ovo tužno ali ponosom ispunjeno mjesto da oda počast svojim herojima, a isto tako i na sva druga mjesta stradanja naših branitelja. Činili smo to i prije i činit ćemo dok smo živi, s nadom da ćemo obilježavanje takvih za Hrvatsku važnih događaja, prenijeti i na mlađe naraštaje – rekao je gradonačelnik Ivica Kirin.

Prilikom oslobađanja pakračkog područja poginulo je još sedam pripadnika 127. brigade, a to su Boris Raletić, Željko Ljuna, Zvonimir Groš, Zdenko Sabolić, Rade Nikov, Stipo Marković i Zvonko Kovačić, a sudionici komemoracije odali su počast i petorici poginulih policajaca, Damiru Babuku, Slavku Jagarincu, Damiru Salopeku, Darku Strugaru i Željku Pemperu kod spomen ploče u ulici Kalvarija u Pakracu. (www.icv.hr, bs)

Skip to content