TVRTKA FLORA VTC Direktor Željko Iharoš: Plan nam je i dalje ulagati u ljude, kvalitetu usluge i opremu

Tvrtka Flora VTC, koja se bavi s desetak različitih djelatnosti, bilježi uspješnu poslovnu 2019. godinu.

U odnosu na 2018. godinu, koja nam je po prihodima bila rekordna, možemo s ponosom reći kako smo i nju nadmašili u 2019. Planirani prihod od 76,8 milijuna kuna za 2,5 milijuna kuna veći je nego u 2018. i sretni smo što smo ispunili sve poslovne ciljeve. Pazili smo na standard zaposlenika, uvjete rada, nabavu nove opreme, investiranje u objekte i infrastrukturu. Dakle, u sve što nam može donijeti da bolje, ekonomičnije i racionalnije poslujemo i da su naši korisnici, poslovni partneri i vlasnici zadovoljni – ističe Željko Iharoš, direktor Flore.

Od brojnih investicija u prošloj godini izdvaja dvije značajnije.

U radnoj jedinici za održavanje javnih zelenih površina, usluge i ugostiteljstvo, koja se nalazi u Ulici Stanka Vraza, uložili smo znatna sredstva u bolje radne uvjete. Naši zaposlenici sada imaju kvalitetnije uvjete za rad, što nam je jako bitno. Nije svejedno gdje, kako i u kojim uvjetima radite. Na lokaciji u Vukovarskoj uložili smo pak u novi krov objekta, kako bismo osigurali veće energetske uštede, uz bolji standard i uvjete rada – kaže Ž. Iharoš koji naglašava i investiranje u nova vozila i tehnologiju, a što im je, kaže, donijelo i veće prihode te bolje poslovne rezultate.

Flora VTC uz odvoz i zbrinjavanje otpada, gospodari i gradskim i prigradskim grobljima, održava zelene površine, nudi pogrebne usluge, bavi se ugostiteljstvom. Još uvijek je jedini nacionalni koncesionar za skupljanje svih vrsta električnog i elektronskog otpada (EE otpad). Također, na nacionalnoj razini ima koncesiju i za skupljanje otpadnih ulja, baterija i akumulatora, a na regionalnoj razini koncesionar je za skupljanje ambalažnog otpada i otpadnih guma.

NOVE INVESTICIJE

U 2020. godini planiraju novi investicijski ciklus od 11 milijuna kuna.

Uglavnom je riječ o investicijama u infrastrukturu, nova vozila i novu opremu, odnosno poboljšanje uvjeta rada. Nove investicije će nam omogućiti zadržati kvalitetu i prihvatljive cijene te omogućiti širinu u djelatnostima kojima se bavimo – smatra Iharoš koji kaže kako će niz ulaganja koje očekuju u ovoj godini svoje konačne efekte pokazati u godinama koje tek dolaze.

Objašnjava da je riječ o novoj automatskoj sortirnici, za koju će se raditi projektno-tehnička dokumentacija, o novom reciklažnom dvorištu za građevinski otpad te nizu novih reciklažnih dvorišta za prikupljanje svih vrsta otpada, od ambalažnog, do papira, stakla, lima, gume…

To su sve bitni elementi kako bismo bili što kvalitetniji i bolji te ispunili ciljeve Europske unije. U Hrvatskoj je pitanje segmenta zaštite okoliša i gospodarenja otpadom jako važno. Vjerujem da su građani putem medija već upoznati s promjenama koje nas čekaju. Sve ove investicije služe za ispunjava-nje uvjeta koje propisuju Zakon i Europska unija. Ovim objektima i investicijama želimo stvoriti potrebnu podlogu, ispuniti zakonske uvjete i izbjeći potencijalne kazne u budućnosti, s ciljem da kasnije ne opterećujemo proračune ni korisnike, bilo da je riječ o fizičkim ili pravnim osobama – kaže Ž. Iharoš koji ističe kako će se dio promjena koje propisuje Zakon morati primijeniti u 2020. godini.

ZAKONSKE ODREDBE

Očekuju nas određene promjene koje donose zakonodavci, tj. država, tako da će sigurno biti promjene u novom načinu obračuna i zbrinjavanja otpada, što će zasigurno doprinijeti određenu korekciju cijene. Mi ćemo i dalje nastojati biti socijalno osjetljivi, koliko je god to moguće, poštujući sve odredbe Zakona i uredbe, vezano za gospodarenje miješanim komunalnim otpadom i biorazgradivim otpadom. U dogovoru s Gradom Viroviticom i Fondom za zaštitu okoliša nadam se da ćemo uspjeti osigurati što više novih spremnika i da na taj način nećemo dodatno opterećivati naše korisnike na prostoru grada i četiriju općina na kojima radimo – objašnjava Željko Iharoš.

Što se tvrtke tiče, Ž. Iharoš kaže kako nastavljaju s planom ulaganja i u standard zaposlenika, ovisno o mogućnostima.

To je plan za ovu godinu, idemo optimistično, ali oprezno, nastojimo predvidjeti situacije koje će biti dobre i bez nekih velikih zaduživanja, već poslovati u okviru svojih mogućnosti – zaključuje Ž. Iharoš. (www.icv.hr)

Skip to content