TRIPTIH U VIROVITICI Zajednički koncert triju ženskih vokalnih sastava u subotu, 10. rujna

Vokalni ansambl Contesse iz Suhopolja u suradnji s Gradom Virovitica i Općinom Suhopolje, organizira drugi od tri koncerta u sklopu projekt suradnje triju ženskih vokalnih sastava pod nazivom “Triptih”. Koncert će se održati 10. rujna s početkom u 18,00 sati u Kazalištu Virovitica.

Triptih predstavlja zajednički projekt triju ženskih vokalnih sastava: Vokalnog ansambla Contesse iz Suhopolja, Ženske vokalne skupine Pučpuljike iz Čakovca i Ženskog zbora Sklad iz Bakra.

Idejni začetnik ovog projekta je Bojan Pogrmilović, poznati dirigent, solo pjevač i vokalni pedagog koji je ostvario do sada suradnju s ansamblima kroz seminare, radionice i gostovanja, a osnovni mu je cilj prezentiranje ljepote ženskog višeglasja kroz tri koncertna nastupa na tri različite destinacije: Čakovec – Virovitica – Bakar. Prvi od tri koncerta već je održan u svibnju ove godine u Čakovcu.

Realizacijom projekta akcentirati će se poveznice i različitosti tri Hrvatske regije s posebnim naglaskom na tri narječja koja čine Zlatnu formulu hrvatskoga jezika ča- kaj- što.

Zlatna formula hrvatskoga jezika ča-kaj-što ujedinjuje Hrvatsku (jezično, identitetski, kulturološki i politički) te se iz tog razloga odlukom Povjerenstva za nematerijalnu baštinu Ministarstva kulture RH opravdano nalazi na Nacionalnoj listi nematerijalne baštine.

Vokalni ansambl „Contesse“ iz Suhopolja djeluje već nekoliko godina te svojim a cappella pjevanjem uveličava kulturno-umjetnička događanja na području Općine Suhopolje, Virovitičko-podravske županije i istočnih dijelova Republike Hrvatske. U želji da svoj rad podignu na višu razinu, u srpnju 2019. osnovale su Glazbenu udrugu Contesse. Uz obogaćivanje kulturnog života svoje općine i županije promoviraju svoju lokalnu zajednicu i županiju i izvan svog kraja. Dirigentice su Irena Maras i Andrea Grdenić.

Ženska vokalna skupina „Pučpuljike“ iz Čakovca osnovana je 2019. godine. Iako je udruga mlada, svojim su izvedbama i nastupima postale prepoznatljive na kulturnim događanjima svoga kraja, te su osvajale razna priznanja, nagrade i medalje na državnim i međunarodnim smotrama i natjecanjima. Skupina trenutno broji dvadesetak žena i djevojaka, a dirigentica je Andrea Ščapec.

Ženski zbor „Sklad“ dio je kulturno umjetničke udruge “Sklad” iz Bakra koji bilježi tradiciju dugu 145 godina. Pod vodstvom dirigentice Nade Matošević-Orešković iznjedrio je kvalitetne i prepoznatljive programe u suradnji sa renomiranim domaćim i svjetskim umjetnicima, mladim umjetnicima i mnogim amaterskim zborovima i društvima.

(www.icv.hr, zm)

Skip to content