Tribina povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama: Alkoholizam je okidač za nasilje

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije, Zajednica žena HDZ-a “Katarina Zrinski” Virovitica i Udruga SOS Virovitica organizirali su u virovitičkoj Gradskoj knjižnici i čitaonici javnu tribinu pod nazivom „Povezanost nasilja u obitelji i alkoholizma“. Nazočne je uoči početka tribine pozdravila Vlasta Honjek – Golinac, zamjenica virovitičkog gradonačelnika i predsjednica zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinski Virovitica.

Na tribini se govorilo o obiteljskom nasilju i alkoholizmu koji je njegov najčešći pratilac.
– Alkoholizam nije uzrok već je okidač za nasilje. U 90 posto slučajeva žrtve su žene, dok je broj muškaraca koji trpe nasilje od žena vrlo mali. Što se tiče postotaka, naša županija se ne razlikuje osobito u odnosu na podatke na razini države. Nasilje je sve brutalnije, a povećan je i broj ubojstava žena. Stoga u prevenciji obiteljskog nasilja trebaju sudjelovati svi segmenti društva. I naša tribina je jedan od načina jer su se ovdje uključili, uz Povjerenstvo za ravnopravnost spolova VPŽ i predstavnici Udruge S.O.S, Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinski Virovitica, Policijske uprave, Centra za socijalnu skrb i Prekršajnog suda. Za nas je svaka osoba važna. – istaknula je predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova VPŽ Desa Kolesarić.

Obiteljsko nasilje je skup ponašanja koje pojedinac čini da bi imao moć nad nekom drugom osobom i to radi na različite načine.
– Cilj tribine je bio probuditi svijest da se nasilje ne događa nekom drugom, ono je prisutno svuda oko nas na različite načine i u različitim oblicima. Nasilje nije igra i traži profesionalan i stručan pristup, rekla je ravnateljica Centra za socijalnu skrb Marija Bajan – Prokl.

– Tribinom želimo potaknuti žene koje su žrtve nasilja da potraže pomoć, da ne budu te koje će samo pognuti glavu i šutjeti, već da dignu svoj glas i pokušaju pronaći rješenje, kazala je Vlasta Honjek – Golinac, predsjednica Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinski Virovitica.

Na javnoj tribini su, među ostalima, sudjelovale i Lahorka Weiss (predsjednica Gradskog vijeća Virovitice), Jasminka Lovretić (Prekršajni sud Virovitica), Mirjana Horvat (PU Virovitičko-podravska) i Snježana Paripović – Gut (Udruga S.O.S).

 

Skip to content