Tri slavonske bolnice idu u sanaciju – virovitička ne

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

bolnica 11Nitko ne zna što će to točno značiti za buduće funkcioniranje bolnica

VINKOVCI, VUKOVAR, POŽEGA, VIROVITICA – Prema Zakonu o sanaciji, županije se do kraja siječnja moraju odlučiti hoće li svoje bolnice prepustiti državi ili će milijunske dugove sanirati same. Našičku će, izvjesno je, sanirati država, a pred istim su rješenjem i još neke slavonske bolnice.

Skupština Vukovarsko-srijemske županije danas će raspravljati o stanju u bolnicama u Vinkovcima i Vukovaru, a prva točka dnevnog reda je – donošenje odluke o pokretanju postupka sanacije. Uoči sjednice zasjedao je županijski Odbor za zdravstvo koji je, nakon dvosatnog razmatranja situacije, donio zaključak kojim će Skupštini biti predložena odluka “za” sanaciju Opće županijske bolnice Vinkovci i Opće županijske bolnice Vukovar od strane države. Predsjednik Skupštine Antun Žagar rekao je kako se u istom zaključku obrazlaže da u proračunu Vukovarsko-srijemske županije nema novca za pokrivanje dospjelih obveza dviju bolnica. Prema posljednjim poznatim podacima, dug vukovarske bolnice je 35, dok se onaj vinkovačke bolnice procjenjuje na 52 milijuna kuna. Žagar je dodao i da je spomenuti odbor zaključio i kako nema potrebe za sanaciju domova zdravlja u Vinkovcima, Vukovaru i Županji. “Temi se pristupilo ozbiljno, no problemi bolnica proizišli su iz preniskog limita, a osim toga su bolnice u Vinkovcima i Vukovaru niz godina ulagale u poslijeratnu obnovu, dogradnju, opremanje”, istaknuo je Žagar. Izvješće pod točkom o sanaciji danas će na Skupštini podnijeti i ravnatelji dviju županijskih bolnica, a u raspravu će se, kako se doznaje, uključiti i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, koji je već ranije rekao da su Zakonom o sanaciji javnih ustanova, u ovom slučaju bolnica, županije “dovedene pred zid” jer same nemaju sredstava za sanaciju koju moraju prepustiti državi iako nije jasno što će to točno značiti za buduće funkcioniranje bolnica.

Županijska bolnica u Požegi prošlu je godinu završila s većim potraživanjem od ukupnih obveza

Opća, pak, županijska bolnica u Požegi ne ispunjava uvjete za sanaciju jer je proteklu 2012. godinu završila stanjem većih potraživanja od ukupnih obveza. Prema riječima ravnatelja bolnice Željka Glavića, u novu opremu i adaptaciju pojedinih odjela u protekloj je godini uloženo oko 12 milijuna kuna. Od toga je dio novca iz decentraliziranih sredstava, manji dio uložen je iz vlastitih sredstava, a 5 milijuna kuna bolnici je dodijelilo Ministarstvo zdravlja s pozicije tzv. hitne intervencije.

– Nakon izvršenih ulaganja, kvaliteta i dostupnost zdravstvene usluge naše bolnice, u kojoj danas imamo 546 stalno zaposlenih djelatnika, znatno je poboljšana – rekao je ravnatelj Glavić, dodajući da su sve hrvatske bolnice u protekloj godini teško poslovale zbog smanjenih proračunskih sredstava

– U vezi s poslovanjem Opće bolnice Virovitica nisam u mogućnosti dati adekvatne podatke budući da još nije izvršeno usklađenje sa HZZO-om. Budući da obveze bolnice nisu velike, a nalaze se unutar 180 dana, naša bolnica ne ide u sanaciju – odgovara na naš upit Ana Bajer Feketić, ravnateljica Opće bolnice Virovitica. (S. Butigan/H. Kusik/S. Kadić – www.glas-slavonije.hr)

Skip to content