Tri godine postojanja i velike uspjehe Gradski muzej Virovitica proslavio koncertom Borna Šercar’s Jazziane Croatice i Ansambla LADO

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Povodom treće godine postojanja i nagrada koje je u to kratko vrijeme osvojio, u Gradskom muzeju Virovitica jučer (petak) je održan koncert glazbenog sastava Borna Šercar’s Jazziana Croatica i Ansambla LADO.

Okupljene je pozdravila ravnateljica “malog velikog” muzeja Mihaela Kulej, koja posljednje tri godine opisuje kao turbulentne, u najboljem mogućem smislu.

Muzej smo otvorili krajem 2019. godine, 2020. smo dobili nagradu Hrvatskog muzejskog društva za najbolji muzej. Iduće godine smo dobili nominaciju Europskog muzejskog foruma za najbolji europski muzej, a u proljeće 2022. smo dobili posebno priznanje Europskog muzejskog foruma za doprinos muzejskoj struci. Prije dva tjedna smo dobili i ŽIVA nagradu koje dodjeljuje Forum slavenskih kultura za najbolji slavenski muzej. Moje geslo, kojeg se držim u privatnom i poslovnom životu je da uvijek svi mogu dati više, pogotovo ja sama, i sada se vide rezultati toga – istaknula je M. Kulej te dodala kako je jedna od uloga muzeja da posjetiteljima pruži široku lepezu sadržaja, što Gradski muzej Virovitica i radi.

– Muzej smo zavičajnog tipa i jedini muzej u ovoj lokalnoj zajednici, a i šire. Mislim da smo pokazali da smo izuzetno stručan i profesionalan muzej. Naša uloga i zadaća, naš cilj i svrha je upoznati našu lokalnu zajednicu sa svim vrstama umjetnosti i tradicijskim aspektima onoga što muzej može pokriti. Moramo zaokružiti cijelu priču i našim sugrađanima svih dobnih skupina ponuditi sadržaj. Koncerti su dodana vrijednost – zaključila je.

Nakon par riječi koje je s okupljenima podijelio i virovitički gradonačelnik Ivica Kirin, Virovitičani su imali priliku uživati u jedinstvenoj fuziji tradicijske etno glazbe i jazza. Moćni vokali Ladarica i ekspresivnost glazbenika Jazziane Croatice, sljubljeni u tekstovima i aranžmanima Borne Šercara, ispričali su posjetiteljima priče o nekima od najljepših hrvatskih bajki, mitova i legendi o vilama, vješticama, divovima i mitskim bićima.

Kako objašnjava umjetnički voditelj Ansambla LADO Krunoslav Šokac, suradnja s Bornom Šercarom i sastavom Jazziana Croatica bio je poziv koji se ne odbija.

Vrlo smo se rado odazvali na poziv Borne, autora ovog projekta koji je upravo ove godine zaživio punim plućima. Iza nas su brojni zajednički koncerti i vrijedno audio izdanje “Untamed” koje je izašlo ove godine. To je jedna lijepa i izazovna suradnja, Ladarice i naši glazbenici na jazz glazbalima u jazz izdanju. Posebni projekti uvijek su bili dio LADA upravo s ciljem približavanja novoj publici. Uvijek na umu moramo imati ono što LADO jest, hrvatski nacionalni profesionalni folklorni ansambl s vrlo jasnim ciljem i zadatkom, a to je prikupljanje i scensko obrađivanje primjera hrvatske glazbene i plesne baštine. To je primarna zadaća ansambla, a svi ovi projekti i suradnje s drugim žanrovima su jedan lijep i izazovan dodatak. Imali smo već puno nastupa i koncerata i publika je iznimno dobro prihvatila program. Često ljudi, kada se kaže LADO, očekuju klasični standardni program, ali se ugodno iznenade kada čuju i LADO u jednom drugačijem izdanju, što samo pokazuje koliko su velike izvođačke mogućnosti njegovih članova – rekao je K. Šokac.

Zadovoljstvo projektom, kao i Viroviticom u kojoj je posljednji put bio prije desetak godina, nije krio niti sam Borna Šercar.

Suradnja s Ladaricama je bila logičan slijed jer je to naš najbolji ansambl tradicijskog pjevanja i plesa. Imamo uspješne koncerte, publika nije navikla na moj program i moju viziju etno glazbe i uvijek očekuju LADO koncert, ali kad malo otvore “čakre” svidi im se i to je jedna lijepa satisfakcija – s osmijehom je prizna ovaj glazbenik koji je 2009. osnovao sastav Jazziana Croatica.

Nakon koncerta, u foajeu Gradskog muzeja Virovitica održano je i prigodno druženje za posjetitelje koji su tom prilikom i zapalili “rođendanske” prskalice.

(www.icv.hr, eat; fotografije: Kristijan Toplak)

Skip to content