TRI DANA EKOLOGIJE U Virovitici otvoren skup stručnih službi iz cijele Hrvatske

U organizaciji Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije, u srijedu je u Virovitici otvoren 13. skup stručnih službi. Ovogodišnji domaćin skupa je Grad Virovitica i Virovitičko-podravska županija, a kroz tri dana održat će se u Virovitici, ali i uz obilazak zaštićenih područja VPŽ.

Sudionici će se kroz predavanja i rasprave baviti temama iz domene zaštite prirode, odnosno poljoprivrednog zemljišta u zaštićenim područjima, o gubitku bioraznolikost, o rješavanju ilegalnih odlagališta u speleološkim odlagalištima, o geoparkovima i šumskogospodarskim planovima upravljana ekološkom mrežom.

Skup je otvorio pomoćnik ministra Ministarstva zaštite okoliša i energetike Igor Kreitmeyer, izrazivši zadovoljstvo županijskom Javnom ustanovom koja obavlja izvrstan posao, vidljiv kroz svoju redovnu djelatnost, ali i kroz povlačenje sredstava iz EU fondova.

Zaštita prirode odavno je prestala biti samo zaštita prirode, ona je zapravo u konačnici zaštita ljudi i zato smo ovdje da podijelimo najnovija iskustva iz svjetske prakse o tome koliko znači očuvana priroda i očuvana flora i fauna za naš život u cjelini – istaknuo je Igor Kreitmeyer.

Sudionike skupa pozdravio je župan Igor Andrović, poželjevši polaznicima kvalitetnu izmjenu informacija i iskustava te ugodan boravak prilikom obilaska znamenitosti naše županije koje se prostiru od područja Orahovice do Pitomače, uz dva područja pod zaštitom UNESCO-a, Parka prirode Papuk i rijeke Drave.

Nazočnima se obratio i gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin, koji je naglasio kako se Grad Virovitica priprema na veliko razdoblje za ulaganje europskih sredstava od 2021. do 2026. gdje se upravo ističe zelena izgradnja, zaštita okoliša i očuvanje flore i faune, a tiče se kompletne revitalizacije gradskih ulica, drvoreda i parkova.

Pozitivnoj atmosferi prvoga dana predavanja doprinijela je Tatjana Arnold Sabo, ravnateljica Javne uprave za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije. Izrazila je zadovoljstvo ukazanom prilikom na međusobnom razmjeni znanja i iskustva s kolegama iz sektora zaštite prirode te dodala kako je velika čast i prilika da cijeloj Hrvatskoj i brojnim kolegama iz svih nacionalnih parkova, parkova prirode, županijskih ili gradskih, općinskih ili javnih ustanova i sektora koji se naslanjaju na zaštitu prirode, prezentira grad Viroviticu i Virovitičko-podravsku županiju, odnosno županijska zaštićena područja.

Zadovoljstvo je iskazao također Aljoša Duplić, koji je u ime Zavoda za zaštitu okoliša i prirode MZOE rekao kako trebamo težiti jačanju sustava i sektora zaštite prirode.

U Hrvatskoj je važno nastaviti intenzivno raditi na očuvanju prirode jer je ona, uz njene stanovnike, glavni kapital kojim Republika Hrvatska raspolaže. Na njoj temeljimo svoj razvoj i prosperitet te prema tome svakako trebamo koristiti održivo, a one dijelove prirode koji nisu obnovljivi, trebamo koristiti racionalno – zaključio je.

Skup stručnih službi od velikoga značaja je za Viroviticu, koja je u neprestanoj promjeni, s obzirom na to da se jako puno ulaže u okoliš, ne samo u gradu Virovitici, nego na području cijele Virovitičko-podravske županije koja ima i više nego vrijedne resurse poput Papuka, rijeke Drave, dijelova Bilogore… Dok traje skup, izlagači i posjetitelji moći će posjetiti znamenitosti naše županije, među kojima su Dvorac Pejačević u Virovitici, Dvorac grofa Jankovića u Suhopolju, Pustara Višnjica te Informativno-edukativni centar Dravska priča u Noskovcima. (www.icv.hr, www.vpz.hr, lmh, ea, Fotografije: Kristijan Toplak)

Skip to content