Toplinska energija: Za socijalno ugrožene kategorije stanovništva, očekuje se Uredba, koja će definirati i osnivanje fonda da se prebrode financijske poteškoće

30-9-hgk-plin-Medium-1024x682U prostorima HGK – Županijske komore Virovitica održano je predavanje o Zakonu o tržištu toplinske energije. Prezentaciju Zakona o tržištu toplinske energije održao je Cvjetko Zorović, viši savjetnik Uprave za energetiku, Ministarstva gospodarstva RH, koji je detaljno objasnio temeljne odrednice Zakona, s obzirom da u zakonu ima puno novosti. Tomislav Benčić, direktor Sektora za toplinsku energiju Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA), u svom predavanju osvrnuo se na Zakon o tržištu toplinske energije, te su oba predavača odgovarala na niz pitanja zainteresiranih sudionika predavanja.

Vlasnici stanova koji koriste toplinsku energiju iz kotlovnica trebaju, zbog stalnog porasta cijene energenata na tržištu (izmjenom stolarije, obnovom fasada i dr.), ulagati u energetsku učinkovitost stambenih zgrada, čime će se smanjiti potrošnja toplinske energije i troškovi grijanja. Za socijalno ugrožene kategorije stanovništva, očekuje se Uredba, koja će definirati i osnivanje posebnog fonda kojima će se socijalnim kategorijama stanovništva pomoći da prebrode financijske poteškoće. Uz predstavnike tvrtke Plin Vtc na čelu s direktorom Zvonkom Kožnjakom predavanju su nazočili i industrijski korisnici toplinske energije, tvrtke, upravitelji i predstavnici stanara zgrada s područja Virovitičko-podravske županije. (hgk)

Skip to content