Tomislav Tolušić: Mljekarima s našeg područja omogućit ćemo da u suradnji sa VPŽ prerađuju vlastito mlijeko

tolusic600Dok se vodi pravi rat proizvođača mlijeka s Ministarstvom poljoprivrede i otkupljivačima, Virovitičko-podravska županija upušta se u projekt izgradnje sirane, koja će dnevno moći preraditi 10.000 litara mlijeka u jednoj smjeni. Odlučili su tako pomoći proizvođačima koji svakodnevno u medijima poručuju da su na rubu propasti.
– Red je da pomognemo proizvođačima mlijeka s našeg područja pa ćemo okupiti njih više i kroz izgradnju, uređenje i opremanje pogona omogućiti im da, u suradnji sa Županijom, prerađuju vlastito mlijeko. Tako bi mlijeko i mljekarski proizvodi s područja naše županije postali konkurentniji na tržištu – kaže župan Tomislav Tolušić, naglasivši da bi se proizvodio svježi, tvrdi i polutvrdi sir te vrhnje, a poslije bi se kapacitet prerade mogao i proširiti.
– Siranu bismo gradili u virovitičkoj Poduzetničkoj zoni. Građevinsku dozvolu očekujem na proljeće, a tijekom sljedeće godine i početak gradnje, koja bi mogla biti dovršena krajem iduće godine ili do sredine 2014. Tehnološki projekt izradio nam je Agronomski fakultet iz Zagreba, Odjel za mljekarstvo – zaključio je Tolušić.
U županijskom Upravnom uredu za gospodarstvo, razvoj i poljoprivredu doznajemo da je namjera okupiti najvažnije proizvođače mlijeka i ponuditi im mogućnost udjela u vlasništvu sirane.
Desetak radnih mjesta
Otvaranjem sirane osiguralo bi se i desetak novih radnih mjesta. Objekt za preradu mlijeka imao bi oko 900 četvornih metara površine na dvije etaže. Virovitičko-podravska županija u postupku je ishođenja potrebnih dozvola, a nakon toga projekt nove sirane bit će nominiran za financiranje iz europskih fondova.
Kapacitet prerade bio bi 10.000 litara mlijeka u jednoj smjeni, a najvažnijim proizvođačima mlijeka bi se ponudili udjeli u vlasništvu sirane. (www.glas-slavonije.hr)

Skip to content